Мусаленски езера

Мусаленски езера

Източник снимка: wikipedia.org

Ако търсите идеи на къде да поемете през лятото, ние ви предлагаме да се отправите към Рила планина и по-точно към удивително красивите Мусаленски езера.

Езерната група не е толкова популярна като Седемте рилски езера, но е също изключително красива и няма и за миг да съжалявате, че сте предприели подобно пътешествие.

Местоположение

Мусаленските езера, както вече споменахме се намират в Рила и са част от Национален парк Рила.

Мусаленски езера

Източник снимка: wikipedia.org

Разположени са в близост до Мусала (2925м), който е най-високия връх на Балканския полуостров. На изток граничат с връх Дено, на юг с върховете Малка Мусала и Мусала, на запад с долината на река Бели искър, а на югоизток  достигат до подножието на връх Иречек.

Морфоложки данни

Както по-голямата част от езерата в Рила, и Мусаленските имат ледников произход. Като брой са седем, образувани са от два каскадни циркуса и имат четири каскадни тераси.

Интересното е, че каскадните циркуси са се образували независимо един от друг. Според експертите, най-вероятно първо са се образували циркусът на Леденото езеро, първата каскада и най-горния циркус (който е сух) и втората каскадна тераса. 

По-късно, най-вероятно поради разместване на пластовете са се образували втория каскаден циркус и третата и четвъртата каскадна тераса. 

Мусаленски езера

Източник снимка: pochivka.bg

Геоложки данни

Мусаленската езерна група попада напълно в Мусаленското тяло на Рило – Западнородопския батолит. Това означава, че като геотип са изградени основно от биотитови гранити с масивна равномерно зърнеста текстура. Основните минерали, които се съдържат в скалите, които образуват бреговете им са кварц, биотит, К – фелдшпат, руда, аланит, циркон, апатит и други.

Пълен списък на езерата от Мусаленската група

Както вече стана ясно, Мусаленските езера са седем на брой циркусови езера, разположени върху два каскадни циркуса – Алеко и Каракашевия циркус, които са свързани помежду си с четири каскадни стъпала.

Първо езеро – Леденото

От седемте Мусаленски езера, то е най-високо разположеното. Намира се на височина 2079 м, само на около 380 метра под най-високия връх на Балканите – Мусала.

Площта му е около 18 дка, а дълбочината на места достига до 16,4 м. Формата му е съвсем леко удължена, по-скоро овална, а бреговете му са стръмни и скалисти.

На брега на езерото има изградени два заслона – “Еверест” и “Ледено езеро”.

Мусаленски езера

Източник снимка: wikimapia.org

Второ езеро – Безименното

Нарича се “Безименно”, тъй като се намира в близост до подножието на връх Безименен. Можете да го срещнете и под името “Горното”, тъй като се намира само на 133 метра под първото езеро. 

Площта му е около 12,4 дка, а дълбочината му достига до 5 – 6 метра максимум. Безименното езеро се подхранва основно от подземните води, които се оттичат от Леденото езеро.

Трето езеро – Алековото

Алековото или Тъмното езеро е разположено под връх Алеко (откъдето идва и името му). Намира се  на третото стъпало, само на 32 метра под второто езеро от групата. Площта му е около 24, 0 дка, а дълбочината му достига до 14 метра. Също като Горното езеро се подхранва подземно.

Мусаленски езера

Източник снимка: wikimapia.org

Четвърто езеро – Фердинандовото

То е четвъртото от Мусаленските езера. Разположено е на 58 метра под третото, на най-ниското стъпало на циркус Алеко. Площта и дълбочината му са непостоянни.

Следващите три езера са разположени във втория каскаден циркус, който е с дължина 1500 метра и ширина от 500 метра. Нарича се Каракашевия циркус, а връзката между двата циркуса се осъществява през четвъртото и седмото Мусаленско езеро.

Пето езеро – Каракашевото

Разположено е в подножието на връх Иречек и на 93 метра под четвъртото езеро. То е най-голямото от Мусаленските езера. Площта му е 26,2 дка, а дълбочината му достига до близо 7 метра. Нарича се Каракашево езеро в памет на младеж с това име, който се е удавил в него.

Мусаленски езера

Източник снимка: wikimapia.org

Шесто езеро – Без име

То също е без име. Разположено е северно от връх Мусала на височина от 2391 метра. Между него и Каракашевото езеро разстоянието е около километър. То е и най-малкото езеро от Мусаленските езера с площ от едва 2,6 дка.

Седмо езеро – Долното

Последното от седемте езера в групата се нарича Долно, тъй като е разположено най-ниско. Площта му е около 14 дка, дълбочината му достига до 1,6 метра, а на северния му бряг се намира хижа Мусала.

Мусаленски езера

Източник снимка: luckybansko.bg

Как се стига до там?

Един от най-предпочитаните от туристите маршрути за обиколка на Мусаленските езера е с начална точка Боровец.

Стигнете ли до курорта имате два варианта – или да започнете похода си оттам и да вървите до хижа Мусала и най-долното езеро или да използвате лифта, за да стигнете до хижа Ястребец.

Нашият съвет е да използвате лифта, тъй като ще си спестите немалко ходене. 

Пътуването с лифта отнема не повече от половин час. Стигнете ли до хижа Ястребец трябва да тръгнете по пътеката, която води до хижа Мусала.

Теренът до хижа Мусала е почти без денивелация и ще ви отнеме около 50 минути до час, за да достигнете до хижата и най-долното от Мусаленските езера.

Само на няколкостотин метра от Долното езеро се намират още две от Мусаленските езера. Първо ще видите най-малкото Безименно езеро, съвсем близо до него  и най-голямото – Каракашевото.

Ако искате да разгледате цялата езерна група, за следващите езера трябва да се върнете до хижа Мусала и да тръгнете по пътеката за връх Мусала.

Тук вече ще имате натоварване, тъй като пътеката на места е доста стръмна и камениста.

Хубавото е, че през лятото този маршрут е много популярен сред туристите и няма как да сбъркате пътя. Просто следвайте хората, които се опитват да изкачат връх Мусала и ще стигнете до следващото по ред Мусаленско езеро.

Съвсем малко след него, по пътя към върха ще видите и Алековото езеро. Той е най-красиво и няма да сгрешите, ако направите почивката си край неговите брегове.

Мусаленски езера

Източник снимка: Уикипедия

След като отморите поемете отново по пътеката към  връх Мусала и след около двадесет минути ще стигнете до Безименното езеро. 

Както вече и сами се досещате, след като се насладите на Безименното езеро отново трябва да се върнете на пътеката. След около 20 минути изкачване ще стигнете и до първото и най-горно езеро от групата, а именно Леденото езеро.

Ако искате, след като си почнете край езерото можете да продължите изкачването към връх Мусала. Ако пък нямате повече сили, просто трябва да се върнете по обратния път.