40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Маршрути за ключовите забележителности във и около Банско

Банско е забележително красив и зареден с историческа ценност български град, към който никой посетител не остава безразличен. Тук всяка малка уличка ни връща назад във времето, всяка къща разказва история, а всяка местност крие съкровище.

Някой от историите са тъжни, други изпълват с гордост, а трети приличат на приказките, които сме слушали в захлас като деца.

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Били ли сте в Банско? Ако все още не сте, е време да обмислите една почивка в това невероятно пиринско градче.

То ви очаква, за да ви разкаже за себе си, а по-долу ще откриете нашите предложения за създаване на един незабравим маршрут през културните, исторически и природни забележителности на града и местността.

 

Забележителностите на Банско и околностите, които трябва да видите с очите си

Всеки, попаднал за пръв път в Банско, започва обиколката на градчето от централния площад. Защото там, на площада, се събират всички малки, калдъръмени улички, които водят до най-големите забележителности на града.

Ако това е първото ви посещение в пиринския град, най-вероятно и вие ще започнете обиколката си от тук. И първата ключова забележителност, която се намира на самия площад е къщата, в която е роден и израснал Никола Вапцаров.

Културните забележителности на Банско и региона

Сред най-посещаваните културни, исторически и архитектурни забележителности на банския регион са следните няколко.

Музей “Никола Вапцаров”

Домът, в който поетът се е родил (1909 година) и израснал е превърнат в музей през 1952 година. При подреждането на музейната експозиция, участие вземат майката и сестрата на Никола Вапцаров. Те са и първите екскурзоводи в обекта.

В музея могат да се видят няколко експозиции, които разказват за живота и творчеството на Вапцаров. В една от залите могат да се видят документи, вещи и стихове, писани от поета мигове преди да го разстрелят през 1942 година.

Паметник “Паисий Хилендарски”

На 100-200 метра от големия централен площад се намира друго, по-малко площадче. И точно в средата му се издига паметникът на Паисий Хилендарски.

Монументът е издигнат през 1976 година, а мястото не е избрано случайно. Специалистите предполагат, че точно тук се е намирала бащината къща на автора на “История Славянобългарска” и български просветител Паисий Хилендарски.

Църква “Света Троица”

Стигнете ли до монумента на Паисий Хилендарски, не се нуждаете от никакво упътване как да стигнете до останалите забележителности на градчето. Защото площадът се намира в самия център на стария град и всички значими забележителности са на няколко крачки една от друга.

Първата от тях се намира само на няколко крачки от паметника на Паисий Хилендарски и просто няма как да я пропуснете.

Църквата “Света Троица” е най-големият символ на града и негов пазител. Трикорабната безкуполна базилика е построена през 1835 година и участие в нейното съграждане взимат всички банскалии.

Да издигнеш храм в самия център на града, и то във времена на турско потисничество, изисква голяма сила, находчивост и силна вяра в Бога. Храмът и днес е особено въздействащ и влизайки в него, можете да го  разгледате спокойно и да си запалите свещичка.

Музей “Неофит Рилски”

Точно до храма се намира родната къща на Неофит Рилски. Домът, в който е роден Патриарха на българската книжовност, е превърнат в музей през 1981 година.

Къщата, наричана още Бенина къща е изградена в типичния за Банско възрожденски архитектурен стил и прилича на истинска крепост с множество тайници, прокопани тунели под къщата и високи зидове. Освен с впечатляваща архитектура, музеят “Неофит Рилски” разказва за книжовната дейност и живота на великия българин.

Веляновата къща

Отново само на няколко крачки, на съседна тиха уличка, се намира следващата култова забележителност – прочутата Велянова къща. За да стигнете до къщата, не се нуждаете от упътване. Просто трябва да следвате табелите, които указват посоката.

От архитектурна гледна точка, Веляновата къща следва възрожденския бански стил на укрепената къща. И тук туристите могат да видят масивни зидове, тайници, открит чардак и тайни проходи за бягство.

Това, което впечатлява в този дом, обаче, е невероятната стенописна украса. Украсата е дело на един от най-добрите майстори зографи през Възраждането – Уста Велян Огнев, който е и собственик на къщата.

Веляновата къща е първата изцяло изографисана къща в Банско, а композициите, излезли изпод четката на майстора, разказват за далечни страни, приказни герои и за любовта към съпругата му София.

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Църква “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат’’

Средновната църква “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат’’ се намира на около 20 километра от Банско и на 12 километра от Разлог – в планинското село Добърско. Храмът има поразяващо красиви стенописи и автентична архитектура, считани за образци на българското изкуство от периода на Средновековието.

Базиликата е включена в 100-те туристически обекта на България, а китното село Добърско е живописно разположено между склоновете на Рила и Пирин.

Комбинацията от природа и култура прави мястото отлична алтернатива за селски и планински туризъм. Заедно с Мелник, Добринище и областният Благоевград, то е посещавано от повечето посетители, планирали почивка в Банско.

Художествените галерии

Както Банско, ткаа и околните населени места могат да ви посрещнат в малки, но изключително богати средища на изобразителните и изящните изкуства – художествените галерии на региона.

Сред тях откриваме:

  • Постоянна иконна изложба “Банска художествена школа” в Банско – шест зали с постоянна експозиция на най-ярките образци на Банската иконописна школа, изложени в уникална сграда, паметник на културата от средата на 18-ти век.

  • Градската художествена галерия в Благоевград, в която се организират много тематични, регионални, групови и самостоятелни изложби.

  • Галерия “Арт Идея в Банско – семейна галерия, в която можете да закупите картини, декорации и сувенири, изрисувани от българските художници Славейка Аладжова и Любо Канелов.

  • Арт Галерия Genesis в Пирин Голф Клуб, където можете да разгледате и закупите уникални творби, създадени от български и световни художници.

Ситан кале

Ситан кале е късноантична крепост, която, според археолозите, е имала за задача да охранява римския път, който минавал през цялата Разложка котловина. Крепостта е с доста големи размери и в нея най-вероятно е кипял живот до самото падане на града под Османско робство.

Ако искате да разгледате Ситан кале, крепостта се намира на 5 км от Банско, в местността “Калята”. До крепостта се стига като от Банско поемете към хижа Вихрен.

Щом стигнете до първия десен завой, трябва да завиете и да продължите към ресторант “Пещерите”, а оттам да продължите да шофирате, докато достигнете до моста на река Глазне.

Тук оставяте колата и продължавате пеш. Пътеката е добре маркирана, с ниска степен на трудност и след около 30 минути ще стигнете пред стените на крепостта.

Безименният град

До 2003 година, никой не е предполагал, че под малък хълм между Банско и Добринище се намира огромен по своите размери древен град. За града няма и до днес никакви сведения и никой не знае нито как се е наричал, нито точно какви функции е изпълнявал.

Единственото известно до този момент е, че е на повече от 3500 години и през вековете е бил населяван от различни култури. Предполага се, че в определен период е бил населяван от хора с исполински размери от тракийското племе Даи.

Разкопките на Безименния град и до днес продължават, а града не спира да изненадва и археолози и туристи с размерите си и с артефактите, които се откриват.

Безименният град се намира между двата съседни града – Банско и Добринище. До забележителността се стига без особени усилия или сложна навигация. Всичко, което трябва да направите е да излезете от Банско и да тръгнете по пътя към Добринище.

Гледайте табелите по пътя, за да не пропуснете отбивката за Безименния град. С кола можете да стигнете до подножието на комплекса, след което да се изкачите пеш до хълма. Пешеходната разходка не е натоварваща и ще ви отнеме не повече от половин час.

Писаната църква

Това е една от големите културни и археологически забележителности в близост до Банско, която с всяка следваща година привлича все по-голям интерес.

Проучванията на църквата започват през 2006 година и по време на разкопките, археолозите откриват не един, а два храма вписани един в друг. Археологическият обект представлява раннохристиянска базилика, строена през 5-6 век, в която през 13-ти век е вписан друг християнски храм.

Писаната църква се намира 7 км от близкия до Банско град Разлог. За да стигнете до обекта, от Банско трябва да поемете към Разлог и по-точно към голф клуб Pirin Golf. Приближите ли, ще видите табели, които трябва да следвате, за да ви отведат до обекта.

Останките от Писаната църква са оградени и в момента няма да имате възможност да ги разгледате отблизо, но нищо не ви пречи да им се насладите отвън.

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Обидимски манастир “Свети Пантелеймон”

Обидимският манастир е построен в началото на 20-ти век, затова и не може да се нарече древен. Това, че няма много дълга история, обаче, не отнема нито от чара му, нито от успокоението, което дава на всеки, който го посети.

Историята на манастира започва с е един пророчески сън, след който жител на село Обидим открива църковни атрибути, скрити в хралупата на едно дърво.

Откритието било прието като знамение, че на това място трябва да бъде съграден манастир. Така и станало. Градежът отнел дълги години, но когато накрая бил построен, станал едно от любимите места за посещение на банскалии и околните села и градчета.

До манастира, колкото и да е странно, не може да се стигне от село Обидим (въпреки, че манастира носи името на селото). За да посетите обителта, трябва от Банско да тръгнете към Добринище и да свиете по пътя за хижа Гоце Делчев.

По пътя към хижата ще видите малък параклис, а стигнете ли до него, трябва да оставите колата и да поемете пеш към манастира. Пешеходното разстояние, което ще изминете е около 4 км. Пътеката е с ниска степен на трудност и ще стигнете до манастира за най-много час.

Природните забележителности в близост до Банско

Когато поемете по утъпканите и неутъпканите пътеки около Банско, можете да попаднете на невероятни природни съкровища. В това число можем да споменем следните места.

Байкушевата мура

Кръстена на откривателя си, лесовъда Костадин Байкушев, Байкушевата мура е най-старото дърво в страната (1300 години). Вековното дърво впечатлява не само с възрастта си, но и с размерите си. Обиколката му е 7,80 метра, височината – 26 метра, а диаметърът – 2,48 метра.

До природната забележителност можете да стигнете като от Банско поемете към хижа Бъндерица. Пътят има доста завои, но е добър и много живописен.

Стигнете ли до хижа Бъндерица, трябва да оставите колата и да продължите пеш по мини туристическа пътека, която след около 200 метра ще ви изведе право до Байкушевата мура.

Скално образувание “Сватбата”

Природното образувание представлява скален феномен, който ветровете са оформили в причудливи форми. Нарича се сватбата, тъй като някой от фигурите се оприличават на група сватбари, следвани от “злата” свекърва.

Според легендата, зла свекърва, която не искала булката, проклела младите в деня на тяхната сватба. Тежкото ѝ проклятие вкаменило младоженците и техните гости.

Скалният феномен се извисява над село Осеново и може да бъде видян от пътя. За да стигнете до там, трябва от Банско да тръгнете към Осеново. Точно след отбивката за селото ще видите и скалното образувание “Сватбата”.

Разстоянието от Банско до природния феномен е около 29 км и до него се стига по добър, асфалтов път.

Муратовото езеро

Муратовото езеро се намира в Бъндеришкия циркус на Северен Пирин. То е част от по-голямата езерна група на Бъндеришките езера и е разположено в живописното подложие на Муратовия връх, като предлага и уникална гледка към връх Тодорка. 

Езерото е перфектно място за излет или планинска разходка за туристите на Банско. За целта ще са ви е нужни само удобни обувки, хубаво време и няколко часа.

Най-лесният маршрут от Банско до Муратовото езеро е през хижа Вихрен. За целта трябва да стигнете до Бъндеришка поляна с кола или лифт, след което да продължите пеша до хижа Вихрен.

Този преход ще ви отнеме около час. След като стигнете до хижата, разстоянието между нея и Муратовото езеро може да се измине за още един час, по сравнително лек и приятен терен.

Водопад Щрокалото

Щрокалото е 30-метров водопад, разположен до река Клинеца – на 20 километра от Банско и на десети минути от центъра на село Добърско.

Макар и не особено популярен, той е изключително красив през всички сезони на годината. Най-пълноводен е в периода след топенето на снеговете, когато и най-много туристи отиват да се любуват на живописния му водоскок.

Често, разходката до Щрокалото се комбинира с посещение на базиликата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско, за която говорихме по-подробно по-горе.

Водопад Свети Никола

Водопадът Свети Никола е разположен до стария черен път между Банско и Добринище, в непосредствена близост до разкопките на Безименния град.

Той не е особено висок, но за сметка на това е изключително красив. В зависимост от това колко е пълноводен, водите му падат на две или няколко големи струи, разположени на около 6-7 метра височина.

Пътеката до водопада е лесна за преминаване. Необходимо е само да се движите с повишено внимание, когато сте в непосредствена близост до водите, защото камъните около тях често са мокри и доста хлъзгави.

Пиринските хижи

Ако искате да комбинирате СПА почивката си с истинско планинско приключение, Банско е отлична отправна точка към много от най-красивите пирински хижи.

В това число влизат Безбог, Демяница, Синаница и Вихрен, които са топ дестинации за туристи с различни нива на физическа подготовка.

За да създадете най-добрия маршрут за своите възможности е достатъчно да посетите Туристическия Център Банско, да се обърнете към опитен планински водач, или просто да поискате съдействие от рецепцията на хотела в Банско, в който сте отседнали.