Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Банско е град, към който никой, посетил го веднъж не остава безразличен. Тук всяка малка уличка връща назад във времето, всяка къща разказва история, а всяка местност крие съкровище. Някой от историите са тъжни, други изпълват с гордост, а трети приличат на приказките, които сме слушали в захлас като деца.

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Били ли сте в Банско? Ако все още не сте, е време да обмислите една почивка в това невероятно пиринско градче. То ви очаква, за да ви разкаже за себе си.

Забележителностите на курорта и околностите, които трябва да видите с очите си

Всеки, попаднал за пръв път в Банско, започва обиколката на градчето от централния площад. Защото там, на площада се събират всички малки, калдъръмени улички, които водят до най-големите забележителности на града.

Ако това е първото ви посещение в градчето, най-вероятно и вие ще започнете обиколката си оттук. И първата ключова забележителност, която се намира на самия площад е къщата, в която е роден и израсъл Никола Вапцаров.

 Музей “Никола Вапцаров”

Домът, в който поетът се е родил (1909 година) и израсъл е превърнат в музей през 1952 година. При подреждането на музейната експозиция участие взимат майката и сестрата на поета. Те са и първите екскурзоводи в обекта.

В музея могат да се видят няколко експозиции, които разказват за живота и творчеството на поета. В една от залите могат да се видят документи, вещи и стиховете, писани от поета мигове преди да го разстрелят през 1942 година.

Паметник “Паисий Хилендарски”

На 100 – 200 метра от големия централен площад се намира друго, по-малко площадче. И точно в средата му се издига високо, високопаметникът на “Паисий Хилендарски”. Монументът е издигнат през 1976 година, а мястото не е избрано случайно. Специалистите предполагат, че точно тук се е намирала бащината къща на автора на  “История Славянобългарска” и български просветител Паисий Хилендарски.

Църква “Света Троица”

Стигнете ли до монумента на Паисий Хилендарски, не се нуждаете от никакво упътване как да стигнете до останалите забележителности на градчето. Защото площадът се намира в самия център на стария град и всички значими забележителности са на няколко крачки една от друга.

Първата от тях се намира само на няколко крачки от паметника на Паисий Хилендарски и просто няма как да я пропуснете.

Църквата “Света Троица” е най-големият символ на града и негов пазител. Трикорабната безкуполна базилика е построена през 1835 година и участие в нейното съграждане взимат  всички банскалии.

Да издигнеш храм в самия център на града, във времена на турско потисничество изисква голяма сила, находчивост и силна вяра в Бога. Храмът и днес е действащ и влизайки в него можете да го  разгледате спокойно и да си запалите свещичка.

Музей “Неофит Рилски”

Точно до храма се намира родната къща на Неофит Рилски. Домът, в който е роден Патриарха на българската книжовност е превърнат в музей през 1981 година. Къщата, наричана още Бенина къща е изградена в типичния за Банско възрожденски архитектурен стил и прилича на истинска крепост с множество тайници, прокопани тунели под къщата и високи зидове. Освен с впечатляваща архитектура, музеят на “Неофит Рилски” разказва за книжовната дейност и живота на великия българин.

Веляновата къща

Отново само на няколко крачки, на съседна, тиха уличка се намира следващата култова забележителност – прочутата Велянова къща. За да стигнете до къщата не се нуждаете от упътване, просто трябва да следвате табелите, които указват посоката. Веляновата къща като архитектура следва възрожденския бански стил на укрепена къща. И тук ще видите масивни зидове, тайници, открит чардак и тайни проходи за бягство.

Това, което впечатлява в този дом обаче е невероятната стенописна украса. Украсата е дело на един от най-добрите майстори зографи през Възраждането Уста Велян Огнев, който е и собственик на къщата.

Веляновата къща е първата изцяло изографисана къща в Банско, а композициите, излезли изпод четката на майстора разказват за далечни страни, приказни герои и за любовта към съпругата му София.

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Ситан кале

Ситан кале е късноантична крепост, която според археолозите е имала за задача да охранява римския път, който минавал през цялата Разложка котловина. Крепостта е с доста големи размери и в нея най-вероятно е кипял живот до самото падане на града под Османско робство.

Ако искате да разгледате Ситан кале, крепостта се намира на 5 км от града, в местността “Калята”. До крепостта се стига, като от Банско поемете към хижа Вихрен.

Щом стигнете до първия десен завой трябва да завиете и да продължите към ресторант “Пещерите”, а оттам да продължите да шофирате, докато достигнете до моста на река Глазене. Тук оставяте колата и продължавате пеш. Пътеката е добре маркирана, с ниска степен на трудност и след около 30 минути ще стигнете пред стените на крепостта.

Байкушевата мура

Кръстена на откривателя си, лесовъда Костадин Байкушев, Байкушевата мура е най-старото дърво в страната (1300 години). Вековното дърво впечатлява не само с възрастта си, но и с размерите си. Обиколката му е 7,80 метра, височината – 26 метра, а диаметърът – 2,48 метра.

До природната забележителност можете да стигнете като от Банско поемете към хижа Бъндерица. Пътят има доста завои, но е добър и много живописен. Стигнете ли до хижата, трябва да оставите колата и да продължите пеш по мини туристическа пътека, която след около 200 метра ще ви изведе право до Байкушевата мура.

Безименният град

До 2003 година никой не е предполагал, че под малък хълм между Банско и Добринище се намира огромен по своите размери древен град. За града няма и до днес никакви сведения и никой не знае нито как се е наричал, нито точно какви функции е изпълнявал.

Единственото известно до този момент е, че е на повече от 3500 години и през вековете е бил населяван от различни култури. Предполага се, че в определен период е бил населяван от хора с исполински размери от тракийското племе Даи.

Разкопките на Безименния град и до днес продължават, а града не спира да изненадва и археолози и туристи с размерите си и с артефактите, които се откриват.

Безименният град се намира между двата съседни града – Банско и Добринище. До забележителността се стига без особено усилия или сложна навигация. Всичко, което трябва да направите е да излезете от Банско и да тръгнете по пътя към Добринище.

Гледайте табелите по пътя, за да не пропуснете отбивката за Безименния град. С кола можете да стигнете до подножието на комплекса, след което да се изкачите пеш до хълма. Пешеходната разходка не е натоварваща и ще ви отнеме не повече от половин час.

Писаната църква

Това е една от големите културни и археологически забележителности в близост до Банско, която с всяка година привлича все по-голям интерес. Проучванията на църквата започват през 2006 година и по време на разкопките археолозите откриват не един, а два храма вписани един в друг. Археологическият обект представлява раннохристиянска базилика, строена през 5 – 6 век, в която през 13 – ти век е вписан друг християнски храм.

Писаната църква се намира 7 км от близкия до Банско град Разлог. За да стигнете до обекта, от Банско трябва да поемете към Разлог и по-точно към голф клуб Pirin Golf. Приближите ли, ще видите табели, които трябва да следвате, за да ви отведат до обекта.

Останкитеот Писаната църква са оградени и в момента няма да имате възможност да ги разгледате отблизо, но нищо не ви пречи да им се насладите отвън.

Маршрути за ключовите забележителности в и около Банско

Обидимски манастир “Свети Пантелеймон”

Обидимският манастир е построен в началото на 20 – ти век, затова и не може да се нарече древен. Това, че няма много дълга история обаче не отнема нито от чара му, нито от успокоението, което дава на всеки, който го посети.

Историята на манастира започва с е един пророчески сън, след който жител на село Обидим открива църковни атрибути, скрити в хралупата на едно дърво. Откритието било прието като знамение, че на това място трябва да бъде съграден манастир. Така и станало. Градежът отнел дълги години, но когато накрая бил построен, станал едно от любимите места за посещение на банскалии и околните села и градчета.

До манастира, колкото и да е странно, не може да се стигне от село Обидим (въпреки, че манастира носи името на селото). За да посетите обителта трябва от Банско да тръгнете към Добринище и да свиете по пътя за хижа Гоце Делчев.

По пътя към хижата ще видите малък параклис, а стигнете ли до него, трябва да оставите колата и да поемете пеш към манастира. Пешеходното разстояние, което ще изминете е около 4 км. Пътеката е с ниска степен на трудност и ще стигнете до манастира за най-много час.

Скално образувание “Сватбата”

Природното образувание представлява скален феномен, който ветровете са оформили в причудливи форми. Нарича се сватбата, тъй като някой от фигурите се оприличават на група сватбари,следвани от “злата” свекърва.

Според легендата, зла свекърва, която не искала булката проклела младите в деня на тяхната сватба. Тежкото ѝ проклятие вкаменило младоженците и техните гости.

Скалният феномен се извисява над село Осеново и може да бъде видян от пътя. За да стигнете до там, трябва от Банско да тръгнете къмОсеново. Точно след отбивката за селото ще видите и скалното образувание “Сватбата”. Разстоянието от Банско до природния феномен е около 29 км и до него се стига по добър, асфалтов път.