Културен туризъм в Банско

Банско – град на културните паметници

Като курорт Банско предлага многобройни възможности за туризъм през цялата година – ски спортове; екстремни спортове – рафтинг, каякинг, Off Road преходи, скално катерене, алпинизъм; планински преходи и излети, лов, риболов, екскурзии, конна езда и др. Наред с всичко това има и силно развит културен туризъм в Банско.

Радоновата къща - изложба | Lucky Bansko SPA & Relax

Интересните предложения са толкова много, че дошлите на туризъм в Банско трябва да си съставят списък какво искат да видят според интересите си. Изборът е изключително богат – над 140 са в района паметниците на културата.

При разкопки тук са разкрити и добре консервирани за разглеждане от туристите голяма тракийска крепост, светилища, раннохристиянски църкви, византийска крепост и т.н.

Отделно има специален музей за историята и етнографията на района – Радоновата къща, където различните периоди са представени тематично. Така дошлите на културен туризъм в Банско нагледно могат да се потопят в богата история, започваща от траките, минаваща през средновековието и освободителните борби, до освобождението на Банско от турско робство през 1912 година.

Чрез различни музеи в Банско гостите на града могат „да се срещнат“ и с велики личности, родени, живели и творили в града, които са останали в историята. Тук е построен специален мемориал, посветен на Паисий Хилендарски, като в голямата и модерна сграда има уникални експозиции за живота и делото на автора, написал „История Славянобългарска„.

Освен това има и музеи на Неофит Рилски и на Никола Вапцаров. В музейния комплекс могат да се видят и уникални творби от Банската школа за живопис и иконопис, както и характерната само за тук банска Възрожденска къща, която е с много специфична архитектура и строителство.  В маршрутите за културен туризъм в Банско има и много интересни църкви, една от които е даже под закрилата на ЮНЕСКО като световно наследство.

Местният фолклор и уникалните народни занаяти прехласват туристите

Посещението на музеите е традиционно първа комплексна спирка при туризъм в Банско. Тук са експозициите за историята на региона и етнографските му специфики, за известните личности, за изкуството и архитектурата. Тези обиколки по специализираните музеи, които са в общ комплекс, туристите извършват с компетентни екскурзоводи.

Традиционно публично представление в Банско | Lucky Bansko

Така посетителите не само виждат и слушат интересни неща в обектите, но и могат да получат изчерпателни отговори на въпросите си за развитието на културата в региона.

През цялото лято разглеждането на музеите може да се съчетае с посещения на общинския инфоцентър Банско. Тук може да се вземе всевъзможна справочна информация, но туристите особено се впечатляват от представянията на местния песенен, музикален и танцов фолклор.

Много от дошлите на културен туризъм в Банско се възползват от възможността да вземат уроци в Инфоцентъра по народни танци и пеене, свирене на тамбура или гайда и т.н. Уроците са с продължителност по желание.

Отделно местни ансамбли почти постоянно изнасят фолклорни концерти – самостоятелни по градските празници и съпътстващи представянето на стари художествени занаяти, или разнообразни изложби.

Демонстрациите на стари художествени занаяти – дърворезба, тъкане, предене, бродиране по специфични начини и т.н. също са много атрактивни за туристите –  те направо се прехласват по тях. Още повече, че гостите могат да се включат в демонстрациите и под ръководството на майсторите лично да изработят нещо. Тези демонстрации са от юни до септември, а заедно с тях се провеждат различни изложби – например на бански носии, резбовани или бродирани икони, живопис, дървопластика, фотография, абстрактно изкуство и т.н.

Сред експонатите има и доста неочаквани за туристите творби – например кукли, изработени с царевична шума; декорация на бутилки с отпадъчни материали, сувенири от тъкани и др. При всичко до тук, от Инфоцентъра предлагат и инфотурове до местни културни забележителности, например до античните крепости.

В Банско „Света Троица“ трябва да се види непременно

Има една църква, която е в центъра на Банско и по значение е национален паметник като строителство и архитектура. Едновременно с това обаче е удивителна и нейната история, която силно впечатлява туристите. Става дума за църквата „Света Троица“.

Снимка в Света Троица | Lucky Bansko SPA & Relax

Преди всичко трябва да се каже, че населението на някогашното малко градче Банско, докато е под турско робство и търпи ред тежки забрани за вярата си, успява да изгради огромна църква. Построена през годините 1833 – 1835, тя е била най-голямата  на целия Балкански полуостров.

Размерите й – 44 метра дълга, 24 метра широка и 20 метра височина до свода, са внушителни дори и днес. Те са били ненадминати до построяването в столицата на „Александър Невски„.

Банскалии са дали тежка цена – стотици семейства са направили дарения, късайки от залъка си, над 1000 са индивидуалните дарения. А Лазар Герман, кмет по онова време и основен организатор, платил с живота си, зверски измъчван в тъмница заради строежа, който бил много по-голям от разрешеното.

Самата църква отвътре е много внушителна и красива, тук са работили майстори дърворезбари и иконописци от Банската и Дебърсата школа. Тяхното творчество прави уникални резбованият иконостас, стенописите, иконите, престола.

Така църквата, изглеждаща отвън малка, всъщност е красива и величествена. Камбанарията – внушителна със своите 30 метра височина, е направена  допълнително през 1850 година и комплексът е сред най-големите постижения в културата у нас през Възраждането.

Планът на сградата е от Димитър Доюв, майстор от Банско, който преди това е работил по Беломорието, в Кипър и др. В Белград например направил патриархашеската църква.

Църквата в Банско е от три части, стените са от бял мрамор на блокчета. Пресъздадените библейски сцени са с ярки цветове, лицата са одухотворени, жизнени. Тук проличава влиянието на Рим и Венеция, където е учил Тома Вишанов, основател на Банската школа по живопис и дърворезба.

Уникати: Исус като астронавт в църква от 1614 година!

Маршрутите за културен туризъм в Банско са много, като включват и село Добърско, което е на двадесетина километра.

Църквата там е уникална и като градеж, и като стенописи, тя е обявена от ЮНЕСКО за световно наследство. Нейната уникалност всъщност започва с името й – само тя включва в името си двама светци – единият е Теодор Тирон, другият е Теодор Стратилат.

Стенописи в църква в Добърско | Lucky Bansko SPA & Relax

И още – строена е през далечната 1614 година, но така е разположена и изградена, че е като… естествен климатик. Без никаква странична човешка намеса, помещението целогодишно поддържа температури, които съхраняват стенописите през вековете. И макар че никога не са реставрирани, а турците някога направили тук баня, цветовете им са ярки, свежи.

Дължината на храма е 8.37 м., широчината е 6.50 м., максималната височина е 5.20 м. Вместо обичайното за онова време еднокорабно пространство, посетителят попада в сложно решение за трикорабна базилика.

Но това е най-малкото, в сравнение със стенописите – те поразяват. Първо прави впечатление колко много са образите и изрисуваните сцени. Това малко пространство е изключително наситено с рисунък, има 460 образа, сред които на дарители и строители. Светиците пък са над 30, толкова много женски образи няма в друга църква. Интересно е също, че някои от светците войни са с шлемове и алебарди, каквото е било въоръжението в Западна Европа.

Вгледа ли се във фреските, човек се изумява. В „Преображение Господне“, Христос отлита като с космическа капсула, която хвърля огън като при изстрелване на съвременна ракета. В ниското е очертана атмосферата, а също и стратосферата. Подобен образ на Бога се вижда и в „Божието възкресение“. Там Исус слиза да възкреси мъртвите от Ада, а на връщане се издига отново като с ракета.

Учените още нямат отговори на всички тези „странности“, но църквата наистина е уникална, световно наследство е и заслужава да се види.

Екскурзии до Рилския манастир, Роженския, Мелник, Ковачевица

Предложенията за културен туризъм в Банско включват и екскурзии до забележителни места, които са между час и два път.

Сред тях е Рилският манастир, който е най-големият у нас, има уникална архитектура и е под егидата на ЮНЕСКО като наследство на човечеството. Манастирът е от 10 век, като много пъти е преустройван, дори разрушаван и възстановяван, в днешния си вид е от средата на миналия век.

Рилски манастир отвътре | Lucky Bansko SPA & Relax

Включва религиозни и жилищни сгради, както и стопански, като общата им площ е 8800 кв. м. Монашеските килии са около 400. Стените му са каменни, 24 метра високи и отвън е като крепост. Отвътре обаче се разкрива разкошна гледка на колонади, арки, резбовани чардаци, свързани с дървени стълби, главната църква, внушителната кула с камбанария и т.н.  Тук е стенописвал Захари Зограф, има изключително ценни икони от 14 до 19 век.

Друго предложение в маршрутите за културен туризъм в Банско е Роженският манастир, който е на 6 км от Мелник. Той е от 13 век и още тогава е бил сред най-важните православни центрове в България – бил е извън правомощията на митрополията, държал е директна връзка с вселенския патриарх. Посещението на манастира се съчетава и с разглеждане на град Мелник, който е исторически и културен резерват. Тук са и прочутите скални Мелнишки пирамиди, които са изключителен природен феномен.

От Банско се организират екскурзии и до архитектурния и исторически резерват Ковачевица. През 18 век тук се е създала строителна школа, започват да се правят специалните ковачевишки къщи. Те са уникални по вид и строеж, изградени от недялан камък и дърво, покривите са от каменни плачи. Спойката се е правила с размекната пръст – достатъчно здрава, за да запази сградите до днес. Селото за първи път се споменава в писмени документи от 15-16 век, смята се, че е основано от преселници от Банско и село Рибново.