40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

Град Банско е оптималният туристически център. Макар да не е голям по размери и население, курортът се намира в най-живописната част на Пиринския масив и много близо до най-високата планина у нас, Рила, а също и до Родопите. С това той целогодишно привлича десетки хиляди туристи от целия свят.

Великолепно е, че именно в това градче с толкова богата история и чудни природни дадености можем да намерим и всички удобства и условия за абсолютен релакс, за които копнеем. Планирайте отпуската си стратегически, като се позиционираме в самото сърце на този оазис от природни, културни и исторически забележителности.

Още по-добрата новина за пътешествениците е, че обикаляйки туристическите обекти, намиращи се в непосредствена близост до Банско, ще останете изключително доволни. Тук ще намерите всичко, което може да мечтае един запален планинар.

Туристическа инфраструктура

Един от важните фактори за растежа на туризма това е развитието на  комуникациите. За щастие придвижването в Банско е изключително улеснено. Инфраструктурата тук е достатъчно развита и ни позволява свободното да се придвижваме с личните си превозни средства. Ако пък не разполагаме с такива, автомобили и велосипеди се отдават под наем на достъпни цени.

Същевременно, редовни автобусни линии тръгват на кратки интервали от центъра на Банско и се отправят към всички ключови дестинации наоколо. С тяхна помощ можете лесно и бързо да достигнете до някои от най-живописните места в градчето и около него. Ето защо Банско е посещаван не само през ски сезона, а се слави и като столицата на пиринския пешеходен туризъм. Дузина от маршрутите в Националния парк “Пирин” започват от тук.

Можете да избирате сред множество пешеходни маршрути и екопътеки, по които да поскитате. Може също така да се възползвате и от кабинковия лифт, както и няколкото седалкови лифта. За хората със затруднена подвижност също е помислено, като е създадено разклонение на еко пътека.

Тя води към местността на име Драгостинов чарк и се намира до асфалтовия път на 4 км от Банско. Дестинацията е разработена с внимание, като е снабдена с всичко необходимо, достъпен санитарен възел, паркинг, кътове за отдих и др.

Природни дадености

Този регион е надарен с богата природа, която радва сетивата и сърцето.

Флора и фауна

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

В Банско се намира административното управление на Националния парк “Пирин”. Той се разделя на 6 подрайона:

  • “Безбог”,
  • “Синаница”,
  • “Каменица”,
  • “Вихрен“,
  • “Баюви дупки“,
  • “Трите реки”.

Можете да изберете, която си пожелаете екопътека, навлизаща в тези райони, и със сигурност няма да сбъркате.

По тези земи и до днес се срещат силно застрашени видове, какъвто например, е еделвайсът. Има екопътека, специално посветена на него, по която може да се кара и велосипед. Общо над 120 животни и растения, споменати в Защитената книга на страната ни, могат да бъдат видени в околностите на курорта, а само видовете птици, които са представени в региона, са над 160.

Сред тях са балканска чучулига, белогърб кълвач, качулат синигер, скална зидарка и мн. др.  Имащи нужда от специална закрила са и редица видове орли, соколи и други. От бозайниците тук се срещат вълци, мечки, диви котки и кози, сърни и др.

В района на г. Банско се намира и Байкушевата мура. Това изключително растение е на възраст над 1300 години и е най-старото иглолистно дърво у нас. Кръстено е на своя откривател, на лесничея Костадин Байкушев. Мурата се намира недалеч от х. “Бъндерица” и се намира по пътя от курорта за х. “Вихрен”.

Туристически забележителности

Езерата и изворите край Банско

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

Пиринските ледникови езера, например, са не по-малко красиви от Рилските. Едно от тях е Муратовото езеро, наричано също и Хвойнатото езеро. То е сравнително лесно достъпно и може да се достигне без особени усилия през лятото. За да се стигне до него, може да се тръгне от хижа “Вихрен”, до която може да се достигне с удобен директен транспорт от Банско за около 40 минути.

Езерото Муратово се намира на около час пеша от хижата в близост до едноименния връх Муратов. Част е от комплекс от 16 езера, които принадлежат към Бъндеришкия циркус. Тези езера се наричат още Бъндеришките или Овинатите (Хвойнатите). Със своите 12 дка площ и 3 м дълбочина и надморска височина от 2209 м, езерото вдъхва усещане за величие и единство с природата.

Също много красиво е и Тевното (Тъмното)езеро, както и Тодорините езера и езерата от Гергийския циркус. Съвсем близо до града има и минерални извори. Те са в близост до Добринище.

Планински маршрути и върхове

От Банско обикновено се тръгва към хижа “Вихрен”, когато туристите искат да изкачат едноименния връх, който е втори по височина както у нас, така и на целия Балкански полуостров.

На няма и 30 км от града се намира скален комплекс, който е получил името “Сватбата” заради характерната подредба на скалите в него. Фигурите могат да се видят по пътя от Банско към с. Осеново.

Който си пада по по-екстремните маршрути, може да се опита да мине и по седловината Кончето. Тя е толкова стръмна, че прилича на гребен. За нейното преодоляване се налага да се използва специално оборудване. Друг вариант за стръмно, но малко по-лесно изкачване, е на в. Теодосиеви караули.

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

Сравнително по-сложно е и изкачването на Муратовия връх, който е доста стръмен и височината му е 2669 метра. Носете си резервни дрехи, вода и малко храна за тези по-тежки маршрути. За в. Муратов традиционно се тръгва от х. “Вихрен”.

Може да се изкачи и върха Тодорка, който е висок 2746 м. Този маршрут е изключително красив през лятото. Най-лесно е да подходите към Тодориния връх, като минете покрай седловината Муратова премка.

За замръкващите на път около Банско има редица хижи и заслони, които могат да се използват като отправни точки по избраните от нас туристически маршрути – само част от тях са хижите “Бъндерица” и “Пейо Яворов”, заслоните “Кончето”, “Казана”, “Тевно езеро”.

 

Исторически забележителности около Банско

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

Банско се развива като културен, търговско-икономически, духовен и революционен център през периода на българското Възраждане. Оформил се е като единно селище през 16 век вследствие на сливането на няколко махали. Но тези места помнят човешката цивилизация от много по-отдавна. Любителите на античността могат да отскочат, например, до намиращото се в близост село Елешница, където в местния музей може да се видят находки от праисторическата епоха на неолита.

В местността Св. Никола по пътя за Добринище можете да видите тракийските находки, носещи тайнственото име Безименен град. Тук разкопките са открили съдове, фигури и съкровища от времето на траките. Тракийски гробище е открито и в местността Лисича.

Манастирът “Св. Пантелеймон” се намира в с. Обидим. Той има много дълга и интересна история, много легенди се носят около него. Нещо забележително, което може да види и с просто око, е фактът, че макар манастирът да е горял в пожар през 20-те години на миналия век, лицата от иконите в него са останали незасегнати от пламъците.

В югоизточна посока от курорта можете да намерите късносредновековните руини на храмовете  “Св. Илия” и “Св. Георги”.

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

Малко по-далече – на час и половина път с кола, се намира прочутият Рилски манастир.

Кои места около Банско препоръчват най-често туристите и защо?

С деца на планина

Ако сте взели и децата с вас, можете да ги заведете на пикник на някоя от живописните поляни. Ще им хареса и ако ги заведете в местността Андрианов чарк, където се намира уникалният парк на танцуващите мечки. Той се намира в Белица, на около 12 километра път от Банско, вече в южната част на Рилския масив.

Той се управлява от неправителствена организация, а целта му е да реадаптира мечки, които са били опитомявани да танцуват хоро от т.нар. мечкари. Можете да отидете там със собствен автомобил, да си вземете кола под наем от Банско или да се възползвайте от опциите за организиран транспорт с връщане обратно.

Възможности за спорт

В гората около Банско можете да поиграете пейнтбол заедно с приятели или колеги. Можете да организирате тиймбилдинг под формата на състезание. Освен това ежегодно в Банско се провеждат турнири по пейнтбол, в които вие и компанията ви можете да се включите и да печелите награди за участието си.

През летния сезон се правят и колоездачни състезания около Банско, за които можете също да се запишете. А ако просто искате да покарате из живописна местност, можете да се отправите с велосипеда към близкия резерват Белизмата.

Това са само някои от многото възможни идеи за това как да прекараме почивката си активно в планинския курорт. Можем да си организираме турнир по планинско колоездене, или пък да се запишем на курс, ако все още не сме толкова добри в това. Можете да се запишете и за конна езда, скално катерене, полет с парапланер и какво ли още не. По теченията на реките Места и Струма се прави и рафтинг.

Почитателите на по-релаксиращите и медитативни спортове, могат да се отдадат на блажен риболов в язовирите “Белизмата” и “Кринец”. В близкото до Банско селище Добринище има и цял рибарски комплекс.

Ако пък имате вкус към изтънчените и интелигентни спортове, можете да идете на голф в Бетеловото.

Всяка година Община Банско организира различни активности с цел привличане на посетители и развитие на малките населени места около Банско. Повече за възможностите за отдих и забавление в Банско и околностите можете да научите в Туристическия център на Общината или да попитате на място в любимия си хотел.