Как да участвате в организирани планински преходи в Пирин?

В прегръдките на Северен Пирин, на 927 метра надморска височина се намира Банско – един от най-популярните планински курорти в България.

Градчето очарова с история, архитектура, традиции  и не на последно място привлича туристи от близо и далеч с безбройни възможности за истински приключения и изживявания сред природата на красивия Пирин.

Ако и вие сте планирали почивка в Банско и искате опознаете планината, която обгръща в прохладната си прегръдка курортното градче, предлагаме ви да се включите в някой от многобройните организирани преходи в Пирин с планински водач.

Как да участвате в организирани планински преходи в Пирин?

Източник на изображение: freepik.com

Кои са най-популярните дестинации в Пирин с тръгване от Банско?

Разбира се, ако имате опит и добра физическа подготовка можете да поемете по туристическите маршрути в Пирин от Банско и сами, но нашият съвет е да се доверите на планински водач.

Защо ви съветваме това ще разберете малко по-късно, тъй като сега е време да ви запознаем с два от най-популярните маршрути, които тръгват от Банско.

Хижа Вихрен – връх Вихрен

Върха можете да покорите по няколко маршрута, но ако не сте от най-опитните планинари, съветът ни е да минете по т. нар. Царска пътека.

Маршрутът започва от хижа Вихрен, до която лесно можете да стигнете с организиран транспорт или автомобил от Банско.

Общата дължина на маршрута (отиване и връщане) е около 7 км, нивото на трудност е средно, а общото време, което ще ви отнеме да покорите върха е приблизително 6 – 7 часа.

Етапи

Както споменахме, началото на  този маршрут е хижа Вихрен. Оттам трябва да следвате пътеката с червена планинска маркировка, която след около 40 минути малко по-стръмно и трудно изкачване ще ви изведе на голяма поляна, където можете да отдъхнете за няколко минути.

След почивката отново продължавате по пътеката, която в крайната си точка ще ви изведе до седловината Кабата, от където се разкриват невероятни гледки към пиринските върхове Тодорка и Муратов връх, както и към уникално красивите Влахини езера.

Щом почивката приключи ви очаква стръмно изкачване, но след около половин час можете да се поздравите, че сте успели да покорите един от най-красивите върхове на планината – Вихрен.

Как да участвате в организирани планински преходи в Пирин?

Източник на изображение: freepik.com

Хижа Вихрен – Муратово езеро

Това е един от най-лесните и приятни маршрути в Пирин планина. Той започва отново от хижа Вихрен, до която вече споделихме как най-лесно можете да стигнете от Банско.

Общата дължина на маршрута е около 4 километра, ниво на трудност – леко до средно, а времето, което ще ви отнеме е около 2 часа (плюс почивките).

Етапи

От хижата трябва да поемете по пътеката със синьо – жълта маркировка. Първите няколкостотин метра ви предстои не много трудно изкачване, след което кратко спускане и ще излезете на десния бряг на река Бъндерица.

След още малко ходене ще стигнете до местност Равнако, а малко след това следва 30 минутно преминаване през най-сериозния участък Каменна река.

Преминете ли през него ще стигнете до малко поточе, а след около 5 – 10 минути приятно ходене сте край бреговете на Муратово (Овинатото) езеро.

Ако имате още сили можете след кратка почивка да продължите към Муратов връх или да си организирате пикник край езерото.

Това са само два от популярните планински маршрути, които тръгват от Банско и по които можете да поемете, ако се включите в организирани планински преходи.

Какви са предимствата на организираните планински преходи?

Истината е, че организираните туристически преходи могат да ви предложат множество предимства и да направят приключението ви в планината много по-приятно и безопасно.

Плюсовете от това да се включите в група за организирани преходи в Пирин обобщаваме сега.

Безопасност

Избирайки преход в планината с планински водач, можете да изследвате най-красивите и диви райони на Пирин в пълна безопасност.

Водачите на туристическите групи не само познават перфектно терена и спецификите на планината, но и са обучени да се справят при спешни ситуации.

Перфектно планиране на маршрутите

При организираните преходи в Пирин не ви се налага сами да търсите информация, да съставяте маршрут или да се грижите за каквото и да е било.

Планинските водачи знаят отлично всички маркирани пътеки в гората и планината, наясно са как да осигурят възможно най-безопасното и леко преминаване и планират маршрута според нивото на участниците, които са се записали за прехода.

Как да участвате в организирани планински преходи в Пирин?

Източник на изображение: freepik.com

Социална интеграция

Планинските преходи в група са отлична възможност да се запознаете с нови хора и да споделите общи преживявания.

Доста често след участието в подобни организирани преходи в Пирин между туристите се зараждат приятелства, които продължават и след като приключи почивката в Банско.

Опознаване на планината и придобиване на нови умения

Сертифицираните водачи познават отлично планината и от тях можете да научите любопитни факти за флората и фауната на Пирин.

Те знаят къде има обширни поляни, от кои места се откриват най-красивите гледки, къде има вода и къде е най-добре да си дадете почивка, за да съберете сили да продължите.

Могат да ви научат и на много други полезни неща като как да се ориентирате в гора без компас, как да се грижите за екипировката си, как да оцелеете, ако се изгубите в планината и много други.

Как можете да се включите в организиран преход в Пирин от Банско?

Най-хубавото е, че организирани преходи в планината се предлагат както от много туристически дружества, така и от немалко хотели като Лъки Банско.

В зависимост от желанията ви опциите за организирани почивки, летни или зимни преходи в Пирин са наистина безкрайно много.

Просто трябва да се спрете на маршрут, който искате  да изминете и да направите резервацията си.

Различните туристически дружества и хотели в Банско предлагат както еднодневни походи, така и двудневни или тридневни екскурзии в планината, като цената е доста приемлива.

Как да участвате в организирани планински преходи в Пирин?

Източник на изображение: luckybansko.bg

Ако пък сте гости на апартхотел Лъки Банско, само трябва да заявите желанието си за участие и от хотела ще ви включат в група за организиран туристически преход с планински водач. И тъй като услугата е част от допълнителните безплатни екстри, не трябва да правите нито предварителна резервация, нито да заплащате нещо.

Сред популярните туристически преходи, организирани от хотел Лъки Банско през миналата 2022 – ра година бяха:

  • От къмпинг Бъндеришка поляна до Байкушевата мура;
  • От Бъндеришка поляна до езеро Окото;
  • От хижа Вихрен до Муратово езеро;
  • От хижа Безбог през Рибните езера до връх Безбог и много други.