Как да се справим с препятствията по пътя, ако се движим сами по маршрута?

Обичате планината и обмисляте да предприемете поход до някой от върховете наРила, Витоша, Пирин или Стара планина. Или ви се иска да тръгнете сами по някоя туристическа пътека, която току-що сте открили и която ви се струва много интересна.

Без съмнение приключението по планинските пътеки може да бъде изключително вълнуващо, интересно и зареждащо с енергия. Но то може да бъде и опасно. Особено, ако обмисляте да се движите по маршрута сами и не сте добре подготвени за всички предизвикателства, които ви очакват.

Как да се справим с препятствията по пътя, ако се движим сами по маршрута?

Как да се подготвите за самостоятелна разходка или поход в планината?

Избор на маршрут

Изберете подходящ за физическата ви подготовка маршрут. Внимателно разгледайте трасето, по което искате да минете. Съберете цялата налична информация за него и я прочетете старателно.

Обърнете специално внимание на трудността на маршрута и времето за отиване и връщане. Преценете дали наистина сте достатъчно добре подготвени, за да се справите както с денивелацията, така и с продължителността на маршрута.

Прогноза за времето

Времето във високите части на планината се променя за секунди. Затова преди да тръгнете по избрания маршрут трябва да разполагате с точни данни за прогнозата. Днес има достатъчно сайтове, които предоставят достоверна информация за времето във всички райони в страната (включително и за метрологичните условия по високите места в планинските райони).

Екипировка (облекло, раница, оборудване)

Както споменахме, в планината условията се променят много бързо и е силно препоръчително да се екипирате добре за капризите на планината. 

Облекло

Облеклото трябва да може да ви осигури нужния комфорт и да ви предпази от студ, вятър, дъжд и сняг. Експертите препоръчват да носите здрави и удобни туристически обувки и да се обличате за планината като “лук”.

Това означава да имате няколко слоя дрехи, които лесно да можете да обличате и сваляте. Препоръчително е също така дрехите ви да са удобни, леки и дишащи, но и да могат да ви предпазват ефективно от вятъра и дъжда.

Раница

Раницата трябва да бъде достатъчно голяма (от 25 литра нагоре), за да може да побере дрехите, които в момента не носите и оборудването.

В нея трябва да има място и за следните неща:

 • Ветровка
 • Шапка за слънце, резервен комплект дрехи
 • Слънцезащитен крем
 • Аптечка
 • Храна
 • Вода
 • Фотоапарат
 • Слънчеви очила
 • Фенерче
 • Зареден телефон

Оборудване

Ако се движите по маршрута сами и без водач навигационното оборудване е изключително важно. То може да ви помогне да се върнете на пътеката, ако излезете извън нея или да откриете пътя и да се върнете до най-близкото населено място. Оборудването включва:

 • Топографска карта на района, компас, висотомер, GPS или друго

Как да се справим с препятствията по пътя, ако се движим сами по маршрута?

Как да се ориентирате по карта в планината?

Както току-що подчертахме, умението да се ориентирате по карта в планината е много важно за безопасността ви, затова трябва да сте наясно как да боравите с това оборудване.

Разгърнете картата и я разгледайте

Проучете топографката карта. Обърнете внимание на контурните линии (всяка линия представлява една и съща кода по дължината си). Ако видите например много контурни линии събрани на едно място, това означава, че котата се променя и става стръмна. Ако видите малки кръгове един в друг, това означава, че наблизо има връх.

Обърнете внимание на мащаба

Ако например мащабът е 1:50000, това означава, че на всеки сантиметър от картата отговарят 500 метра в действителност. Ако е с мащаб 1:25000, това отговаря на 250 метра в действителност и т. н., и т. н.

Разгледайте легендата

Всяка карта има легенда, където е описано какво означават символите, отбелязани на нея. По-важното обаче е, че точно там ще откриете и магнитната деклинация на района, което ще ви е полезно, ако имате компас. Легендата дефинира и други обекти като станции, природни забележителности, хижи (ако в района има такива), реки, водопади и други, които могат да ви послужат за ориентир.

Установете местоположението си

За да разберете къде точно се намирате е добре да стигнете до някое по-забележимо място (връх, водопад, могила, мост, забележителност, водосбор и т. н.). Останете там, отворете топографската карта и открийте на нея символа на природната забележителност, до която се намирате.

Открийте вярната посока с картата и с компаса

Щом откриете точното си местоположение, трябва да поработите с картата и компаса, за да откриете вярната посока. За целта трябва да осеверите картата. Това означава да поставите компаса върху  меридиана и да завъртите картата така, че магнитната стрелка на компаса да съвпадне с посока север. След като фиксирате деклинацията на компаса, той ще сочи истинския, а не магнитния север и сте готови да използвате картата, за да се ориентирате. Дръжте картата и компаса в ръце, за да следите дали се движите в правилната посока. Ако ви се струва, че губите посоката, отново открийте забележимо място, за да откриете точното си местонахождение и коригирайте движението си, ако се налага.

Как да се справим с препятствията по пътя, ако се движим сами по маршрута?

Как да действате при непредвидени ситуации?

Не ви го пожелаваме, но е напълно възможно да се случи да се изгубите в планината и да не можете да откриете вярната посока. Попаднете ли в подобни непредвидени ситуации трябва да запазите спокойствие и да действате разумно и целенасочено.

Ориентирайте се по Слънцето

 Ако нямате в себе си карта, компас или GPS, използвайте Слънцето за ориентир. Ако то свети силно, свалете аналоговия часовник от ръката си, поставете го на равно място и насочете часовата му стрелка в посоката на Слънцето. Ъгълът, който се образува между часовата стрелка и маркировката 12 разделете мислено на две равни части. По този начин ще откриете къде е линията “север” – “юг”.

Наблюдавайте природата около вас

Разгледайте дърветата. Ще забележите, че клоните им са по-добре развити и листата по-зелени от едната страна. Тази страна е винаги в посока “юг”.

Ако наблизо има отсечени дървета, пръстените им ще бъдат леко разтеглени отново в посока “юг”. Къде е север ще откриете като обърнете внимание къде има най-много мъх по дърветата.

Ползвайте като ориентир звездите

Ако замръкнете в гората, вгледайте се в звездното небе и открийте Полярната звезда. Ще я откриете в близост до съзвездието Голямата мечка (това съзвездие прилича на черпак).

Откриете ли “черпака” начертайте мислено линия, която започва от двете звезди в долната част на съзвездието и ще откриете звезда, която свети доста ярко. Тази звезда е Полярната и винаги сочи “север”. Тя е и единствената, която не се движи по нощното небе като останалите звезди.

Използвайте метода Shadow and Stick

 Открийте равно, слънчево място и забийте в земята пръчка. Обърнете внимание къде е краят на сянката на пръчката и поставете камък (камъкът играе ролята на маркер и показва “запад”). Изчакайте 20 – 30 минути и поставете нов маркер върху края на сянката от пръчката (сянката вече ще се е изместила). Този маркер показва “изток”.

Начертайте линия, за да свържете “изток” и “запад”. След като имате линията “изток” – ”запад” я “разполовете” и ще откриете къде се намират “север”- “юг”. Недостатъкът на този метод е единствено, че за да определите посоките ще ви трябва доста време.

Други навигационни техники за ориентиране

 Доказано е, че ние, хората, ако не следваме точен ориентир или ако не вървим по пътека, след време започваме да се въртим в кръг. И това не се дължи на нашето невежество или глупост, а просто защото лявата ни крачка е малко по-голяма от дясната. Така, когато вървим през гората ни се струва, че вървим по права линия, но всъщност се завъртаме и вървим в кръг.

За да не се случва това, трябва да проверявате дали вървите в посока “север”, за да сте сигурни, че се движите по права линия. Вместо постоянно да правите проверки, можете да използвате като алтернатива следната навигационна техника, за да се ориентирате:

 • Застанете на място и открийте посока “север” (вече казахме как).
 • Начертайте линия на земята в тази посока (или в посоката, в която се движите).
 • Използвайте току-що начертаната линия, за да откриете някакъв ориентир напред и в същата посока. Ориентирът трябва да е лесно забележим и видим, докато вървите към него.
 • Вървете към ориентира.
 • Стигнете ли до там, повторете упражнението с пръчката до следващия ориентир.
 • Продължете да го правите, докато се върнете на пътя, стигнете крайната си цел или откриете населено място в близост.

Ако се изгубите по време на прехода и се притесните прекалено много, за да търсите къде е “север”, тръгнете надолу, не нагоре в планината. Голяма част от по-неопитните планинари в опит да стигнат до място, от което има по-добър изглед към околността се катерят нависоко и се бъркат още повече.

Вие вървете надолу, защото шансът да попаднете на жп линия, път или населено място е много по-голям. Знаете, че повечето населени места се намират в подножието на планините.

Как да се справим с препятствията по пътя, ако се движим сами по маршрута?

Ако нищо друго не работи, вървете, докато откриете поток или река. Откриете ли я, вървете успоредно с реката, като следвате посоката, в която върви водата.

Знаете, че реките извират високо в планината, но се спускат надолу към населените места. Така че, ако следвате реката ще стигнете до мост, път, някоя постройка или населено място.

Имайте предвид обаче, този начин за ориентиране може да ви бъде от полза само, ако се намирате в по-малка природна зона. Ако сте в необятна зона като Аляска например, този метод едва ли ще проработи ефективно.

И накрая, но от не и на последно място

Винаги носете със себе си напълно зареден телефон и преди да поемете сами в планината се свържете с местната планинска спасителна служба. Информирайте ги, че смятате да направите прехода и запишете телефонните им номера. Така, ако всичко се обърка и не мислите, че можете да се справите, просто се свържете с планинските спасители и следвайте техните инструкции.