Потопете се в красотата на Пирин и Рила: с планински преходи за всеки!

Красотата на Пирин, величието на Рила и магията на планината – това са едни от най-ценните бонуси към Вашата почивка в апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс.

Хотелът е разположен в близост до някои от най-впечатляващите планински райони в България и на Балканския полуостров. А за да се насладите на красотата на природата и духа на планината, екипът ни вече ви предлага безплатни преходи в Пирин и Рила като част от престоя ви в хотела!

Красотата на Пирин и Рила | Lucky Bansko

Магията на Пирин и Рила отблизо с “Лъки Банско”!

Пролет, лято, есен!

Това са сезоните, в които можете да намерите красивото решение за почивка, която да даде наслада за сетивата и да Ви изпълни със сила и енергия!

В апартхотел Лъки Банско Вие ще намерите пакети, които ще Ви дадат основателен мотив да преодолеете застоя и да излезете сред природата.

Пакетите ни включват комфортно настаняване с допълнителни екстри, една от които е безплатен преход в планината. От връх Вихрен до долините на Струма и Места – ние ще ви преведем през пътеки с различна трудност, отговарящи на степента ви да физическа подготовка.

Важни неща, които трябва да знаете предварително включват :

 • Преходите са безплатни, организират се от хотела за всички гости, заявили желанието си да участват.

 • Тръгването е от хотела с бус, който ще Ви отведе в подножието на планината.

 • Следва пешеходен преход в рамките на 2,5-5 часа, по маршрут с предварително определена трудност, който ще позволи да вземете с Вас и малките ни гости, ако изберете лесна пътека в Рила или Пирин.

 • Планински водач ще избере най-живописните и безопасни пътеки, за да се насладите на гледките, да подишаме чист въздух и да си направите снимки в любимата част на планината.

 • Връщането е организирано, отново с лицензиран бус от хотела.

Не е ли това истинската почивка? Забравете за ежедневните тревоги и напрежение и си подарете вълнуваща ваканция в Лъки Банско!

Защо да изберем Рила и Пирин?

Първенците на Рила и Пирин – Мусала и Вихрен – са съответно първият и вторият по височина връх в България. И двете планини се характеризират с много разнообразен и драматичен релеф, създаващ уникални гледки дори и в частите с по-ниска надморска височина.

Огромни части от Рила и Пирин са природни паркове и защитени зони, дом на богата флора и фауна. Освен стотиците ледникови езера, в двете планини има много вековни гори, диви планински животни, защитени растителни и животински видове.

Не на последно място – техните планински пътеки за изключително разнообразни като дължина, трудност и денивелация. По този начин, всеки турист може да подбере маршрут според възможностите си и да преживее Рила и Пирин по своя начин – бил той приятна разходка с пикник или целодневен преход, завършващ на върха на планината. 

Любопитни факти за Рила и Пирин

Няколко интересни факта за Рила, които може би не знаете, са:

 • Името на Рила е дадено от славяните – “Роула” означава „водната планина“.
 • На рилския връх Мусала е регистрирана най-ниската температура, измервана някога в България: -31,2 °С.
 • Макар и висок, Мусала е сравнително лесен за изкачване. Понякога, годишният брой негови покорители достига до 50 000 души.
 • В Сепарева Баня в Рила се намира единственият гейзер на Балканите. 
 • Смрадливото езеро в Средна Рила е най-голямото ледниково езеро на Балканския полуостров.

Що се касае за Пирин, вероятно би ви било любопитно да разберете, че:

 • Пирин е най-старият национален парк в страната, с история, започваща още от 1962 година.
 • В Пирин ще откриете едно от най-старите дървета в България – Байкушевата мура.
 • В Пирин ще откриете и едно от най-редките планински цветя – еделвайсът.
 • След две последователни заледявания, в Пирин се образуват 35 циркуса, в които и до днес има красиви ледникови езера.
 • В Пирин има над 15 големи хижи и няколко по-малки заслона, в които да отседнете по време на продължителен преход. 

Легендата за Рила и Пирин

Местните хора разказват своя легенда за появяването на Рила и Пирин – история, която ги свързва не само географски, но и смислово. 

Според преданието, някога по тези земи живели девойка и младеж на име Рилка и Пирин. Те се залюбили и решили да се оженят, въпреки възраженията на рилкиното семейство. Венчали се без празник и без гощавка, без гости и без благословията на родителите си.

Не след дълго на Рилка и Пирин се родили две деца – Искър и Места. Братът и сестрата били буйни и своеволни и често се карали помежду си. Майка им ги отглеждала, докато баща им ходел на лов и осигурявал прехраната.

Един ден, Искър и Места се скарали жестоко и си казали много тежки думи. 

В умопомрачение, майка им изрекла тежка клетва: да се разделят пътищата им и никога да не се пресекат повече, а тя и баща им на камък да станат, за да не изпитват сърцата им повече ни любов, ни мъка в отглеждането на такива проклети и буйни деца.

Сбъднала се клетвата на майката. Рила и Пирин се издигнали като могъщи планини, а децата им, на реки превърнати, хукнали в различни посоки и никога повече не се срещнали.

Дали ще се разхождаме през Рила и Пирин като през легенда или като през две от най-прелестните природни чудеса на България, остава наш избор. Но когато и да започнем да ги преоткриваме, винаги ще има по още една история, по още едно кътче, по още една гледка, които винаги ще спират дъха ни.