Атракции в района

Атракции в района

На юг от Банско се намира Националният парк "Пирин", присъстващ в списъка на национални паркове и резервати на ООН и също така в списъка на културни и природни забележителности на ЮНЕСКО.

Банско е и град-музей, където се срещат новото и старото – модерен център и калдъръмени улички с типичната архитектура на старите български къщи. В града има повече от 140 паметника на културата. Запазени са останки от антични крепости и късносредновековни църкви в близост до града. Банско е родното място на известни български поети, писатели, художници, зографи и революционери.

Банско е отправно място и за много други интересни места в България като Мелник, Роженски манастир, София, Пловдив, Бачковски манастир, Сандански или Велинград, селата във възрожденски стил Лещен и Ковачевица. Любителите на пещери имат възможност да посетят природния феномен Ягодинската пещера.

Банско e предпочитана дестинация и през лятото. Най-големите чуждестранни туроператори TUI, Thomas Cook и ITS организират обиколни летни турове всяка година.