40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

7 малко популярни забележителности около Банско, които си струва да посетим

Сигурни сме, че още при първото си отсядане в хотел в Банско сте отделили време, за да посетите най-големите забележителности на града и околностите. 

Затова сега искаме да ви запознаем с някой не толкова широко известни и популярни, но много интересни и вълнуващи забележителности, които си струва да посетите при следващото си посещение на курортното градче.

7 малко известни, но интересни забележителности около Банско, които си струва да посетите

Местност Старото градище

Местността се намира само на около 4 км от Банско и макар да не е много популярна сред туристите си струва да ѝ отделите време, за да я посетите.

Препоръчваме ви да посетите местността, тъй като по време на разкопки местни археолози са разкрили останки от антична крепост, които и днес могат да се видят.

За съжаление от крепостта не е останало много, но дори и от малкото запазени и от днес части от крепостни стени и жилищни постройки става ясно, че е играла важна роля в древността.

В непосредствена близост до Старото градище за разкрити и няколко тракийски надгробни могили, които също можете да разгледате.

В местност Старото градище се намира антична крепост със същото име

Източник снимка: banskocity.bg

Антична крепост Градището

Ако обичате разходките из Пирин планина, тогава знаете, че един от най-красивите резервати в близост до Банско е резерват “Юлен”.

Той е един от най-младите” резервати в страната ни, част е от територията на Национален парк Пирин и в границите му се намират много езера и езерни групи, вековни гори от бук, ела, клек, смърч, бяла, черна мура и други.

И точно там, на територията на резервата се намира уникална антична крепост, на която си струва да отделите няколко часа от времето си.

Крепостта носи името “Градището”, но можете да я срещнете и под името “Юлен” (на името на резервата).

Според експертите крепостта е предримска и в древността е изпълнявала ролята на военна цитадела.

За съжаление също както при крепостта в местност Старото градище и от тази крепост не е останало много. Но ако решите да я посетите можете да видите запазени останки от зид от северната крепостна стена.

Античната крепост в местност “Юлен” се намира на около 12 километра от Банско в посока хижа Демяница.

Местност Шипоцко

Местността се намира само на около 2 км от Банско и ако я посетите, ще останете очаровани от археологическите обекти, които се намират там.

През 1974 година, по време на разкопки археолозите се натъкват на останки от средновековна базилика с некропол, която се оказва построена върху останките на раннохристиянски храм.

Но това не е всичко. Когато през 1989 година разкопките продължават се оказва, че под тези два пласта се крие още един. Археолозите откриват, че раннохристиянски храм е бил построен върху останките на тракийско светилище.

Крепост Ситан кале

За късноантичната крепост Ситан кале не може да се каже, че е малко позната, напротив. През последните години придоби доста голяма популярност както сред местните, така и сред гостите на града.

Ако вие все още не сте я посещавали, препоръчваме ви да го направите.

Крепостта се намира на около 5 км от Банско. Разположена е в местността “Калята” и според местните легенди неин владетел бил Бан Банско, чието име носи днешния град Банско.

Дали в легендата има истина това няма как да твърдим със сигурност, факт е обаче, че в древността крепостта е била важен военен, административен и търговски център.

Разположена на стратегическо място, крепостта е имала и отбранителна функция и е била и “свързочен пункт” на още няколко други крепости, една от които се е намирала тъкмо в местността Старото градище (за която ви разказахме).

Крепост Ситан кале се намира на около 5 км от Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Църква “Света Богородица”

Сигурни сме, че не само знаете къде се намира църквата “Света Троица” в Банско, но сте я посетили още при първото си идване в града.

Но знаете ли, че в Банско има още една църква, която е не по-малко уникална и с не по-малко интересна история?

Църквата се казва “Света Богородица”, съградена в сегашния си вид през 18 век и е била единственият православен храм в Банско, преди да бъде построена църквата “Света Троица”.

“Света Богородица” не впечатлява с вид и размери и можете дори да я подминете, без да я забележите.

Храмът е вкопан в земята, еднокорабен и с двускатен покрив.

Колкото невзрачен да е на външен вид, православният храм впечатлява с вътрешната си украса.

Още щом прекрачите прага му силно впечатление ще ви направи ажурната дърворезба на иконостаса на владишкия стол.

Орнаментите на дърворезбата са толкова фино и майсторски изработени, че няма да ви се иска да откъснете поглед от тях.

Църквата се намира в края на града, в махала Буга Махала. Ако трябва да сме малко по-точно, храмът се намира на територията на гробищния парк на Банско.

Местност “Свети Никола” и Безименния град

Местността “Свети Никола” се намира на около 4 километра от Банско в посока съседно Добринище.

Местността е едно от любимите места за разходки на местните, но това, което през последните години привлича и интереса на туристите са разкритите през 2003 руини на древен град.

Тъй като археолози и историци не откриват никаква информация, че на това място някога е съществувал град му дават името Безименния град.

След проведените задълбочени археологически проучвания се оказва, че това е огромен град, който е разположен на площ от 25 – 30 декара.

Древното селище е било обградено от високи крепостни стени, а в най-високата му част се е намирал вътрешен град.

Към момента, ако решите да посетите Безименния град можете да разгледате части от крепостните стени, основни на множество жилищни и обществени сгради, стражева кула, базилика с некропол, светилище и много други.

Местност Свети Никола и Безимения град

Източник снимка: luckybansko.bg

Манастир “Свети Пантелеймон”

“Свети Пантелеймон” или както е по-известен Обидимският манастир се намира на 4 км от село Обидим и на около 6 км от Добринище.

Историята на манастира е изключително интересна и впечатляваща и започва с един пророчески сън, благодарение на който на мястото, на което днес е съграден манастира в дънера на едно дърво са открити свещоливник, икона на Света Богородица и железен кръст.

Строежът на манастира започва през 1908 година, но времената били трудни и изграждането му продължава чак до 1914 година.

Днес в “Свети Пантелеймон” се съхранява копие на  уникалната икона от Атон “Света Богородица – Достойно Ест”, пред която можете да се поклоните, ако решите да посетите светата обител.