5 причини да изберете планински преходи с водач над Банско

Планирате поредната си почивка в любимото Банско. Но този път твърдо сте решили да се впуснете в приключението, наречено планински преходи, за да се насладите истински на природата и да преживеете величието на Пирин планина.

Притеснението ви е, че нямате опит в планинския туризъм и не сте напълно сигурни нито какво трябва да очаквате, нито дали ще се справите.

Ние имаме предложение за вас.

За да се насладите на планинското си приключение без никакви притеснения, харесайте си планински преход с водач, който можете да осъществите от Банско. В редоете по-долу разказваме как и защо преходите с водачи са най-доброто решение за гостите на планинския курорт в полите на Пирин.

5 причини да изберете планински преходи с водач над Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

До кои природни забележителности на Природен парк Пирин можете да стигнете от Банско?

Изборът на туристически маршрут, по който да поемете, може да е едно от най-трудните решения, което трябва да вземете.

Казваме това, тъй като Банско, като “входната врата към Пирин планина” е начална точка на изключително много маршрути за планински туризъм.

Ако трябва да бъдем малко по-конкретни, маршрутите, предназначени за пешеходен туризъм, които тръгват от Банско са над 20, като всеки от тях е с различна степен на трудност и продължителност.

Банско е начална точка за изкачване на най-високия връх в България – Вихрен, както и на  върховете Тодорка, Кутело и Бански суходол.

От града тръгват туристически пешеходни маршрути до всички хижи над Банско, до много от високите езерни групи, водопади и още спиращи дъха места. Затова си дайте малко време, разгледайте маршрутите и на база вашия опит в планинския туризъм и продължителността на прехода се спрете на преходи, които мислите, че са по силите ви. 

А щом вземете решение, потърсете планински водач, които уверяваме ви не липсват в Банско.

5 причини да изберете планински преходи с водач над Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Защо да се спрете планински преходи над Банско с водач?

Абсолютен факт е, че планинските преходи в една от най-красивите планини в България са чудесен начин да преживеете едно истинско приключение, което ще ви зареди с енергия и ще ви отърси от стреса.

Но всяко изкачване и навлизане навътре в планината е колкото красиво и зареждащо приключение, толкова и толкова рисково начинание, особено ако сте съвсем начинаещи в планинския туризъм.

Споделяме ви и най-важните пет причини, които ще ви накарат да обмислите програма за изкачвания или планински преходи с водач.

Водачите познават отлично туристическите пътеки

Професионалните водачи познават отлично терена и с тях няма опасност да сбъркате посоката или да пропуснете маркировка.

Просто трябва да следвате вашия водач и той ще ви отведе до крайната точка на прехода по възможно най-удобния, сигурен, безопасен и ненатоварващ начин.

Водачите са обучени да се справят в критични ситуации

Времето в планината може да се промени само за секунди и от топло, слънчево и без никакъв вятър да стане мрачно и да се извие буря. В такива ситуации, дори и да имате опит в планинските преходи е възможно да изпаднете в паника и не можете да вземете правилното решение.

Ако сте с планински водач, няма от какво да се притеснявате, тъй като професионалистите имат не само много опит, но и са обучени как да се справят в планината при влошени метеорологични условия.

Освен това те познават месния терен и знаят как най-бързо и безопасно да ви отведат до най-близката хижа или заслон в района, където да сте в пълна безопасност.

Ще сте в група с хора, които имат подобен опит като вашия

Ако се спрете на преход в планината с водач, няма да се притеснявате, че останалите в групата ще се справят по-добре от вас. Казваме това, тъй като водачите подбират групите, които ще водят в планината според нивото на опит на всички участници.

Освен това, на база опита на участниците в групата, те определят и нивото на трудност и продължителност на прехода. С други думи, избирайки планински преход с водач няма да се притеснявате, че ще се натоварите свръх възможностите си или че останалите в групата ще имат повече опит в изкачванията – независимо дали преходът е през гора или до високите върхове на Пирин.

Водачите са чудесни спътници

Родните планински водачи не само познават отлично района, но са и много добре информирани, познават историята и културата на региона и са много социални.

Така, по време на прехода от водача можете да научите интересни истории и легенди за Пирин планина, да преминете през бърз курс за оцеляване в планината, да се научите да разпознавате билки и цветя, които растат в гората и много други.

Нищо чудно докато като приключите прехода да сте положили основните на едно страхотно приятелство с планинския водач и с останалите участници в групата.

5 причини да изберете планински преходи с водач над Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Ще бъдете в пълна безопасност 

С професионален водач в планината сте в пълна безопасност и можете спокойно да се насладите на красивата природа на Пирин. Това е ката, защото за да могат да работят като такива, нашите водачи преминават през сериозно обучение.

По време на обучението развиват умения, които им помагат да осигурят необходимата сигурност и безопасност на всеки един турист в групата.

Как да откриете безплатни планински преходи с водач?

Ако предложението ни за преходи в планината с водач ви е допаднало, всяка година, в периода май – октомври от апартхотел Лъки Банско организира напълно безплатни планински преходи с водач.

Ако сте гости на хотела през този период, можете да се включите в някоя от групите и да се насладите на природните забележителности на Природен парк Пирин над Банско. Нещо повече – по-дългите преходи могат да ви отведат и до границите на съседстващите Рила и Родопи, в зависимост от избраната програма за преходи в района.

5 причини да изберете планински преходи с водач над Банско

Източник снимка: bg.wikipedia.org

Сред безплатните планински преходи с водач, организирани от Лъки Банско, които се радват на голяма популярност сред туристите са:

  • Преход до къмпинг Бъндеришка поляна и Байкушевата мура;
  • Преход от хижа Вихрен и Муратово езеро;
  • Преход до манастир Св. Пантелеймон и хижа Мочарата;
  • Преход до конна база Периволас – местност Ръждавец и много други.

За да се включите в някоя от групите не се изисква предварително записване.

Просто трябва да попитате на рецепцията в хотела, да се екипирате подходящо и да се впуснете в опознаването на природните красоти около Банско с планински водач.