Хотел със СПА или без, какво да изберем?

Ако всеки път, в който Ви се очертават няколко почивни дни и търсите хотел, където да си отпочинете се питате дали да изберете хотел със СПА или без, тогава ще ви е интересно да разберете малко повече за СПА хотелите и защо те са толкова търсени и посещавани през последните години.

Да започваме…

Солна стая в Апартхотел Lucky Bansko SPA & Relax

Има ли разлика между балнео и спа хотел?

Започваме с този въпрос, тъй като двата типа хотели често се бъркат, което понякога поражда недоразумения и разминавания между очаквания и реалност. А разлика има и тя не е само в цената.

В балнеохотелите се извършват лечебни процедури и в тях трябва задължително да има медицински персонал. Туристите, които посещават този вид хотели се подлагат на различни оздравителни, профилактични или рехабилитационни процедури в специално оборудвани кабинети.

За да се класифицира един хотел като СПА, той трябва да е с четири или пет звезди (задължително) и да предлага освен всички задължителни удобства (добра кухня и комфортни стаи) и лечебни, разкрасителни процедури и разнообразни спорни занимания. Задължително е в СПА хотела да има и парна баня/сауна, плувен басейн, фитнес, да се предлагат различни уроци по йога, пилатес, масажни и детокс терапии и други.

Какво е СПА?

Всъщност, СПА означава Sanus Per Aquam или „Здраве чрез вода”. Модерното разбиране за SPA включва различни процедури и програми за възстановяване на организма, при които водата се използва във всичките ѝ форми – от минерални, кални или ледени бани, до процедури с морски водорасли и пилинг с морска сол. СПА процедурите не са само козметични процедури (както някой смятат). Това е по-скоро ритуал, насочен към освобождаването на токсините, подмладяване, подобряване вида на кожата, засилване на обменните процеси в организма като цяло.

Снимка на Аюрведа Клиник | Lucky Bansko SPA & Relax

От кога хората се възползват от СПА процедури?

Идеята за такъв вид процедури се е зародила в Древен Рим във времена, в които воденето на битки е било ежедневие. Войниците търсили начин да излекуват раните си и да се възстановят по-бързо и открили, че ако използват горещите минерални извори, болките им отшумявали, а раните им заздравявали по-бързо. Започнали да се възползват от целебните свойства на минералните води и нарекли тези места „aquae” и „Sanus Per Aquam” (SPA), което както вече споменахме означава „здраве от или чрез водата” В началото баните са се използвали по предназначение (основно за третиране и лечение на рани), но скоро римляните осъзнали, че те са центрове, където хората могат не само да се погрижат за здравето си, но да се събират, да отмарят заедно, да релаксират и да се разкрасяват.

След падането на Римската Империя това „водно удоволствие” е било позабравено малко, за да възкръсне отново през XV – XVI век в белгийския курортен град Спа, който били прочут с горещите си минерални извори, за които се говорело, че имат лечебни свойства.

Първоначално от СПА хотелите са се възползвали най-вече хора над средната класа, тъй като това удоволствие е било доста скъпо. Богаташите от цял свят се обикаляли по СПА курорти като Бат, Баден-Баден, Виши и се забавлявали по всички възможни начини.

Днес всеки, който има желание, може спокойно да се наслади на всички екстри, които предлагат СПА хотелите в Банско например и това не е нещо, което е непостижимо като цена за средностатистическия български или чужд турист.

СПА хотели

България е благословена освен с красива природа и с над 800 минерални извора, което я прави страната с най-голямо разнообразие на минерални води в света.

Логично е, при толкова много и различни видове минерални води да имаме едни от най-добрите СПА хотели в света. На територията на цялата страна, около местата с минерални извори има изградени добри СПА хотели, които предлагат разнообразни процедури. Най-популярната СПА дестинация в България е Велинград, но и Банско и региона могат да предложат страхотни СПА почивки.

Аюрведа Клиник стая за процедури | Lucky Bansko

Какви ползи имаме от СПА?

Няма нужда да казваме, че живеем в много динамично време, това го усещате и сами, когато прибирайки се вечер у дома се чувствате толкова изтощени, че ви се иска да можете поне за малко да избягате някъде на тихо, спокойно място, където да се оставите на грижите на някой друг.

Точно заради този наш натоварен живот, в който нямаме време за себе си, СПА хотелът е идеалното място за бягство и релакс. Наистина, и в големите градове работят достатъчно спа центрове, където се предлагат разнообразни спа процедури, но ако искате да релаксирате подобаващо, единствено СПА хотел е вашето спасение.

И така, ползите, които имаме от СПА са…

Философията на тези процедури се основава на четири основни елемента: физическа активност, балансирано хранене, подхранващи и разкрасителни процедури на тялото и лицето.

СПА процедурите имат за цел да възстановят физическото, душевното и психическото здраве, чрез отпускащи, тонизиращи терапии, прилагани вътрешно и външно.

Разнообразието от СПА процедури дава възможност да се отпуснете, да се заредите с енергия, да успокоите ума си, да се погрижите за кожата, косата, тялото си и дори да свалите някое килограмче или да кажете „сбогом” на досадния целулит. Виждате, че ползите от тези процедури са комплексни и имат за цел единствено да върнат самоувереността, спокойствието и енергията ви.

За разлика от процедурите, които се прилагат в балнеосанаториумите, процедурите в СПА хотелите не са оздравителни, но и при тях е задължително терапевтите да са висококвалифицирани.

Какви са цените на СПА почивките?

Критериите, които оформят цените на СПА хотелите са няколко:

*колко популярна е спа дестинацията;

*какви СПА процедури предлага хотела;

*дали ще почивате в активен сезон, през уикенда, в неактивен сезон или в делнични дни;

*колко дни ще почивате (ако ще почивате повече дни се възползвате и от допълнителна отстъпка за престоя си);

*с колко звезди е СПА хотелът.

На база на тези и други критерии се формират цените, но е добре да знаете, че са малко по-високи, отколкото са цените на обикновените (стандартни хотели без СПА).

Има разлика и в това къде се намира СПА хотела. Ако се намира в популярна спа дестинация като Хисаря, Девин, Велинград, Шипково, Банкя, Чифлик, цените ще са малко по-високи, но в Банско СПА хотелите са на цени повече от прилични, а пакетите за spa туризъм, които се предлагат са много примамливи.

Как да разберем дали един СПА център е на добро ниво?

Спа почивка в града | Lucky Bansko SPA & Relax

При избора на СПА хотел трябва да вземете под внимание:

*Дали хотелът наистина предлага всичко необходимо за ефективна и пълна почивка. Това означава да се информирате предварително дали разполага с басейн, сауна/парна или турска баня, масажно студио, фитнес зала, кабинет за детокс, релаксация и разкрасяване и други;

*Има ли квалифицирани масажисти, специалисти по детокс, аюрведа, терапевти и треньори;

*Какви СПА процедури предлага;

*Какво е включено в цената на пакета, който ще закупите;

*С колко звезди е хотелът.

Добре е да потърсите информация както в интернет, така и да се свържете с хотела и лично, за да зададете въпросите, които ви вълнуват. Ако имате възможност попитайте близки, колеги и приятели, които са били наскоро в хотела, който сте си харесали или които поне могат да ви насочат към хотел, който са посетили и са останали доволни от процедурите и престоя си. Ако се доверявате само на интернет, разгледайте подробно сайта на хотела, потърсете коментари на туристи, потърсете информация за терапевтите, които ще извършват СПА процедурите.

През последните години все по-малко са случаите на клиенти, на които очакванията не са се оправдали, тъй като спа хотелите поддържат добро ниво, но винаги може да има изненади, затова бъдете внимателни и извършвайте подробна проверка.

Ако искате да сте сигурни в качеството на предлаганите СПА почивки, можете да се насочите към утвърдени СПА дестинации като Велинград, Банско, Девин, Шипково.

Какви са световните тенденции в СПА туризма?

Безспорно, търсенето на spa почивки се е увеличило в световен мащаб и то няколко пъти в рамките на няколко години. По данни на Международната spa асоциация ISPA, индустрията е генерирала над 40 милиарда долара приходи само през 2009 година. Това идва да покаже, че хората имат нужда от подобни процедури и проявяват голям интерес към СПА хотелите по света.

СПА релакс зона в Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

У нас…

Интересът и търсенето на спа почивки и у нас се е увеличило с няколко пъти за последните 5 години. Според Националната асоциация по спа и уелнес туризъм (НАСТ), интересът към СПА пакетите, които хотелите предлагат е нараснал заради все по-достъпните цени и възможността спа процедурите да се посещават целогодишно, а не сезонно както са почивките на море или ски ваканциите.

Търсенето на СПА хотели е голямо и заради самата концепция на SPA, а именно постигане на баланс между тяло, душа и ум. Хората, които избират (и посещават) СПА, търсят не само процедури за разкрасяване и терапии, а и различни антистрес и детокс процедури, които да им помогнат да възвърнат енергията и спокойствието си.

Повишаването на интереса към СПА хотелите в световен (и регионален) мащаб води след себе си повишено предлагане и разширяване на предлаганите терапии и процедури.

Хотел със СПА или без, какво да изберете?

Изборът на хотел наистина е личен и единствено вие можете да решите, но ако имате нужда от време само за вас, ако търсите спокойствие и баланс, опитайте от удоволствията за тялото и душата, които ви предлагат в СПА хотелите в Банско.

Няколко дни релакс в Банско СПА хотели, ще смъкнат поне 10 годинки от лицето ви и ще ви върнат радостта от живота!