Рилски метох Банско

Всяко населено място си има своите природни, културни или исторически забележителности. Има населени места, които имат невероятно красива природа и се гордеят с нея, има градове и села, които пазят огромно културно и историческо наследство и за които опазването на традициите е приоритет №1.

А има градове като Банско, в които Господ сякаш е раздавал с пълни шепи. Градчето има не само уникално красива природа, но и културните и историческите му забележителности са толкова много, че е изключително трудно да се разкаже за всяка една от тях.

Рилски метох Банско

Забележителностите, които си струва да се посетят в Банско са наистина много, но ние искаме да ви разкажем за една конкретна. Избрахме да ви запознаем с Метоха в Банско, тъй като единствено там можете да разгледате едни от най-вълнуващите и уникални творби на иконописците от Банската зографска школа.

Рилски метох Банско – мястото, на което история, вяра, дух и съвремие се срещат

Историята на Рилския метох започва в средата на XVIII век, когато на най-личното място в Банско е издигната великолепна, едноетажна сграда, която да служи за метох. Годината на построяването на сградата се знае с точност, тъй като по време на градежа ѝ майсторите изписват над входа на метоха годината… 1749. Първоначално метохът е принадлежал на Хилендарския манастир и бил част от него до края на 18 – ти и началото на XIX век.

В началото на XIX век обаче Хилендарския манастир става сръбски и метохът преминава към Рилския манастир. Във времената, в които е действащ, метохът изпълнявал много важна роля във Възрожденско Банко. Монахините, които живеели в него извършвали не само духовна, но и благотворителна и просветна дейност.

Към манастира имало килийно училище, в което банските деца са се обучавали на четмо и писмо. Отделно от това, монахините помагали на девойки в неравностойно положение, обучавайки ги на всички полезни женски дейности като готвене, бродиране, плетене, тъкане, шиене и други.

След Освобождението Рилския метох в Банско престава да действа, но великолепната му сграда е съхранена. Какво е предназначението ѝ до 20 – ти век не е ясно, но от средата на 80 – те години на XX век до днес, сградата приютява някой от най-ярките образци на иконописното изкуство на Банската школа.

Иконна изложба Банско

Как се заражда идеята за изложбата?

Идеята за откриване на постоянна иконописна изложба в Банско възниква благодарение международния симпозиум „Банско – художествен център”, който се провежда в градчето през 1985 г. По време на този симпозиум е подготвена изложба, на която са представени оригинални творби на бански иконописци от Банската художествена школа.

Изложбата била толкова успешна, че още на следващата година (1986 г.) се взима решение тя да стане постоянна и за неин дом е избрана сградата на Рилския метох Банско. Оттогава до днес всеки, който иска да се запознае с невероятното майсторство на банските зографи може да го направи, като прекрачи прага на една от най-старите сгради в Банско.

Какви съкровища пази Постоянната иконна изложба в Банско?

Експозицията се помещава в общо 6 зали (четири по-малки и 2 големи) и проследява развитието на едно от най-ярките проявления на българското иконописно изкуство от края на XVIII до края на XIX век – „Банската зографска школа”.

В залите на изложбата могат да се видят оригинални произведения на основателя на Банската школа – Тома Вишанов – Молера, на неговите наследници – сина му Димитър и внукът – Симеон, както и на някой от най-известните негови последователи – Димитър Сирлещов, Михалко Голев, Ангел Велян, Георги Бобошевски и други.

Защо си струва да се посети Постоянната иконописна изложба?

Дори и никак да не си падате по изобразителното и иконописното изкуство, със сигурност няма да останете разочаровани, разглеждайки творбите на майсторите от Банската школа. Тази художествена школа е първата школа, която внася промяна в строгите канони на иконописта.

Майсторите зографи вплитат в творбите си европейски стилове като барок и рококо, а в иконите им се забелязват повече светски мотиви, ефирност, ярки цветове стремеж към изобразяване на светски образи. Основоположникът на Банската школа – Тома Вишанов е и първият български художник, който използва перспектива при изографисването на иконите.

Рилски метох Банско

Освен икони, в експозицията на изложбата могат да се видят ктиторски портрети на почитани за времето си банскалии и фотокопия на стенописи, дело на майстори на Банската школа, църковна утвар и други.

През 2013 година Рилският метох в Банско е включен в проект, наречен „Банско – кръстопът на цивилизации”, благодарение на който е извършена цялостна реставрация и реновация на сградата, експонатите са реставрирани и консервирани и е осигурена достъпна среда за хора с увреждания.

„Банско – кръстопът на цивилизации” или как в Банско съхраняват историята си

Всички сме посещавали туристически обекти в страната, които сякаш са изоставени на милостта на природата. Виждали сме уникални сгради, манастири, църкви, които се рушат и с всяка изминала година малко по-малко изчезват, без да оставят следа. За щастие в Банско пазят ревниво не само своята история и традиции, но и своите забележителности.

Проект „Банско – кръстопът на цивилизации” има за цел не само да реставрира едни от най-ценните туристически обекти на града, но и да ги направи по достъпни и още по-желани и атрактивни за туристите.

Проектът стартира през 2013 г. по програма „Регионално развитие на Банско”, а основната му цел е да подкрепи развитието и диверсификацията на туристическите атракции. В проекта, освен Рилския метох са включени още:

  • Велянова къща
  • крепост „Ситан кале”
  • археологически резерват „Свети Никола”
  • Посетителския информационен център в града

Велянова къща

Строена през 18 – ти век, Веляновата къща е един от най-ярките образци на Банската укрепена къща. Къщата е принадлежала на Велян Огнев, майстор – зограф от Дебърската школа, който се е задомил и заселил в Банско. Къщата е уникална и въздействаща със своя строг стил на градеж, с невероятните си дърворезби и с богатата си стенописна украса.

Благодарение на проект „Банско – кръстопът на цивилизации”, днес всеки посетител, който прекрачи портите на Веляновата къща, може да се възхити на реновираните уникални стенописи, да разгледа сложната дърворезбарска украса и да се наслади на гледката, която се разкрива от чардака.

Всички стенописи във Веляновата къща са реновирани, консервирани и греят в ярки цветове, точно така, както се изглеждали по времето, в което Велян Огнев и семейството му са живеели там. Освен реновация и консервация на дърворезбите и стенописите, към Веляновата къща е осигурена достъпна среда за хора с увреждания.

Археологически резерват „Свети Никола”

Разположен върху стръмен склон в югоизточната част на Пирин, археологическият резерват „Свети Никола” предизвиква огромен интерес сред туристите. Комплексът все още не е разкрил напълно тайните си, но и това, което до момента са разкрили археолозите си струва посещението.

На територията на археологическия комплекс могат да се видят части от крепостна стена и стражева кула, основни на жилищни помещения и голямо количество артефакти от различни епохи. След реновацията, консервацията и осигуряването на достъпна среда по проект „Банско – кръстопът на цивилизации”, археологически резерват „Свети Никола” привлича туристи от близко и далеч.

Крепост „Ситан кале”

Късноантичната крепост „Ситан кале” е била една от най-големите и много важни твърдини в древността и е имала стратегическо значение. Крепостта е била голяма и строго охранявана. За охранителната мощ на твърдината говорят както запазените части от дебели крепостни стени, така и останките от четирите стражеви кули, разположени в четири краища на крепостта.

„Ситан кале” присъства в легендите и преданията на банскалии като център на съпротивата им срещу османските нашественици. За величествената крепост има не една или две легенди, които разказват за силата на банскалии, който били готови да защитават крепостта с цената на живота си.

До преди 2013 г. посещението на крепостта е било трудно осъществимо, но днес всеки, който иска да разгледа твърдината може да го направил лесно и безпроблемно. До крепостните стени водят дървени стълби, което улеснява изкачването. Има обособени места за почивка и отмора, от които се разкриват прекрасни гледки към планината и Банско.

Посетителски информационен център

Сградата, в която днес се помещава Информационния център е строена през 1924 година. Като част от проект „Банско – кръстопът на цивилизации”, сградата е реставрирана и реновирана и към нея е създаден модерен център за онлайн връзка с всички обекти по програмата за Регионално развитие.

Днес Посетителският център е първото място, което посещават туристите, които искат да научат повече за Банско и неговите невероятни забележителности.

Рилски метох Банско

С какво посещението на Рилския метох ще ви е полезно?

Истината е, че ние няма как да ви кажем непременно да посетите сградата и да разгледате иконната изложба. Няма дори да направим и опит за това. Но, ако сте любопитни да открехнете тежките порти на метоха и да пристъпите в двора му, уверяваме ви, ще останете очаровани изключително много. Ще останете възхитени от красивата възрожденска архитектура на сградата, ще усетите невероятно спокойствие, докато преминавате през широкия, просторен двор и ще се върнете назад във времето, когато влезете и застанете пред някоя от автентичните икони на основателя на Банската зографска школа – Тома Вишанов – Молера.

Повярвайте, в никое друго кътче в страната ни няма да откриете подобна съвършена симбиоза между архитектурата на сградата и експонатите, които са представени в нея. Никъде другаде няма да можете да се насладите и на прекрасните, надскочили времето си икони, дело на зографите от Банската школа.