Кременските езера в Пирин

Едно от най-добрите места за пълноценна почивка и спокойствие е планината. Насочвайки се към планината, вие ще си гарантирате невероятно изживяване и свързване с красивата и богата природа на България. 

Ако изберете за своята семейна почивка Пирин планина, ще останете повече от въодушевени от нейните чудни гледки, богата фауна и флора и множеството си езера.

Една невероятна дестинация, която не е за изпускане, са тюркоазените мъниста от гердана на Пирин – Кременските езера.

Местоположение на Кременските езера

Кременски езера, познати още като Джанг̀алските езер̀а, са разположени в Кременския циркус в южната част на Северен Пирин, в землището на село Кремен. Те са обградени от върховете Сиврия, Джано и Кременски връх.

Кременските езера са положени стъпаловидно на 2304 – 2356 метра надморска височина и се оттичат едно в друго. Водата им се влива в река Ретиже, която е десен приток на река Места. 

Езерата са част от територията на Национален парк “Пирин”, създаден от 1962 година. Той е вписан в Списъка на ЮНЕСКО през 1983 година и е признат за световно, културно и природно наследство.

Кременските езера в Пирин

Колко на брой са Кременските езера в Пирин?

Кременските езера са съвкупност от девет езера, като две са пресъхващи и седем постоянни. 

Тази езерна група е най-голямата в Пирин и се простира на площ от 196 декара.

Ледения гьол, източно и северно езеро

Леденият гьол е езерото, което се намира най-високо от всички останали езера от групата. То се намира на 2358 метра надморска височина и е разположено в североизточното подножие на връх Джано. 

Хората го наричат с това име, тъй като до настъпване на лятото плуват ледени блокове във водите му. Имало е и времена, в които ледените блокове не са се стопявали дори и през летния сезон.

Размерите на Ледения гьол са:

 • Дължина – 135 метра;
 • Ширина – 121 метра;
 • Площ – 11.5 декара.

Леденият гьол няма измервания на дълбочината, тъй като не са правени. То се “храни” от голяма снежна преспа, натрупваща се по склона на връх Джано. През лятото притокът на вода намалява и съответно нивото на Леденият гьол значително спада. При изключително топлите и сухи лета площта му се свива приблизително до 2 декара.

На север и изток от Ледения гьол в непосредствена близост се намират други две малки езерца от групата. Те са на почти същата надморска височина.

Езерото, намиращо се на изток, е с площ от 1.9 дка и се свързано с Ледения гьол под земята. Те са разделени от каменен вал с ширина 6 метра и затова при доста сухи лета то пресъхва, когато нивата на Ледения гьол спаднат.

Северното езерце с площ от 1.5 дка се намира на 25 м от Ледения гьол. За разлика от източното езеро, то никога не пресъхва, макар незначителните си размери.

Горно Кременско езеро

На североизток от Ледения гьол, северното и източното езеро, е разположено второто езеро по големина от групата. Със сърцевидната си форма, Горно Кременско езеро се намира на 1355 надморска височина

Размерите на Горното Кременско езеро са:

 • Дължина – 365 метра;
 • Ширина – 288 метра;
 • Площ – 73.2 декара;
 • Максимална дълбочина – 13.6 метра.

Местните го познават предимно като Горния Джангалски гьол. Има противоречия над това дали са правилни и двете наименования на езерото, другите езера от групата се намират на по-високо и с по-голяма надморска височина, отколкото е самото Горното Кременско езеро.

Долно Кременско езеро

Наричано от по-възрастните местни хора още Долен Джангалски гьол, това езеро се намира в средата на циркуса. 

Долното езеро е най-голямото от Джангалските езера и второ по големина в Пирин след Поповото езеро, както и на трето място по дълбочина. То е с неправилна и издължена форма и е на 2306 надморска височина.

От изток и запад, Долното Кременско езеро е обградено от стръмни склонове и върховете Сиврия (Джангал) и Кременски. От север е преградено от скален праг.  

Размерите на Долното Кременско езеро са:

 • Дължина – 509 метра;
 • Ширина – 283 метра;
 • Площ – 94.3 декара;.
 • Максимална дълбочина – 27 метра.
Кременските езера в Пирин

Има две други езера от групата, но те са без имена. Езерата са разположени по-долу с по-ниска надморска височина, но от всички тях, кременци признават само трите най-големи. Те се намират в месността Горна Джангалица, югозападната половина на Кременския циркус.

Безименните езера

По североизточния склон на връх Джангал, две малки езерца заемат дъната на малки понижения. Едното езеро се намира на 2342 надморска височина и е пресъхващо. То е с големина от 0.4 декара

Другото езеро се намира на 2223 надморска височина и е с интересна издължена форма. Площта му е 1.4 декара, дължината – 80 метра, а ширината – 31 метра.

В местността Долна Джангалица – северната част на циркуса, има още две езера. 

Едното езеро се намира на север от Кременски връх на 2165 метра надморска височина и е труднодостъпно, тъй като е обградено от масивни каменни блокове и висок клек.

Другото езеро пък е разположено по течението на потока, отводняващ езерната група. Надморската височина, на която се намира, е 2130 метра, а площта му е 6.3 дка. За съжаление, то може да се причисли към групата на умиращите езера, тъй като е затлачено от речните наноси. През летния сезон и ранна есен, то пресъхва.

Как се стига до Кременските езера

До езерата се стига най-лесно през долината на река Ретиже, която е от главните притоци на река Места, и от връх Джано

От Ретиже, пътят започва при сливането на Кременския поток с реката, на приблизителна надморска височина около 2100 метра. Оттам, има две пътеки. По-краткият път води край десния бряг на Кременския поток и излиза на равнината близо до двете най-ниски Кременски езера, на 2200 метра надморска височина. 

Другият маршрут – по-дълъг и с по-лек наклон – започва отново от сливането на Кременския поток с Ретиже, но първо преминава на изток, а след това се движи към запад по десния склон на долината на реката.

През платото, пътеката се променя в завои между гъстите клекове, минавайки между двете езера, и излиза до внушителната морена под Долното Кременско езеро. Оттук следва върло изкачване по морените до самото Долно езеро, което се намира на 2300 метра надморска височина.

Пътеката продължава по западните брегове на трите най-високи езера, прониквайки навътре в южната част на Кременския циркус. При основата на рида Хлопки, под връх Джано, пътеката се изправя в стръмни и остри завои по морените и излиза към запад, в близост до билото на рида Джангалица, точно до върха на Джано, на приблизително 2650 метра надморска височина.

Популярни туристически маршрути от Банско

Има няколко популярни туристически маршрута, които тръгват от Банско и водят към Кременските езера. Ние ще разгледаме два от тях.

Маршрут от Банско през хижа „Безбог“

Основен изходен пункт към Кременските езера е хижа Безбог. Този маршрут започва от града Банско и води до град Добринище, който е на около 8 км. 

Първата спирка е хижа Гоце Делчев, а оттам можете да се възползвате от лифта, за да продължите към хижа „Безбог“, която е изходната точка за много туристически маршрути към Кременските езера. 

Преди години този лифт, който е двуседалков, е бил най-дългия лифт в България – 3.500 метра. Пътуването с него продължава около 35-40 минути.

Това е един от най-популярните маршрути, който предлага разнообразие от пейзажи и е достъпен дори за по-малко опитни туристи. Най-добрият изглед се наблюдава и от връх Орловец, който се възвишава на 2 685 метра.

Маршрут от Банско през хижа “Пирин”

Село Пирин заема място в планински район, в източната част на Среден и Южен Пирин, в областта Мървашко, в една от най-живописните местности, до течението на река Пиринска Бистрица.

За да се стигне до селото, което е на 77 км от Банско с кола, на 2 километра преди него се пътува по отбивка от главния път, който свързва Гоце Делчев с долината на Струма и граничен пункт Кулата.

От селото тръгва по третокласен път, който води до хижа Малина, а оттам и до хижа Пирин. Разстоянието между двете хижи е около 7 километра и пътят до там е около час и половина – два. Маркировката е синя. 

От хижа Пирин се стига и до хижа Безбог, като разстоянието до там е около 6 часа. Както казахме по-горе, от хижа Безбог започва основния изходен пункт към Кременските езера.

Кременските езера в Пирин

Често задавани въпроси

Можем ли да стигнем с кола до хижа Безбог?

До хижата може да се стигне с кола по черен път, като преходът е подходящ предимно за джипове.

Колко е общото разстояние от Банско до Хижа Малина?

Общото разстояние от Банско до хижа Малина е около 19 километра с кола и преминава през различни местности с красива природа.

Позволено ли е да се къмпингува на Кременските езера?

Тъй като по-голямата част на Пирин планина е обявен за Национален парк, къмпингуването на Кременските езера е забранено.