Как се осъществява обучението по каране на ски в Банско?

Винаги сте искали да се научите да карате ски. Но вече не сте деца и мислите, че сте изпуснали шанса си да станете ако не много добри, то поне прилични скиори. Ако това си мислите наистина, ще ви кажем, че мислите погрешно.

Защото няма никакво значение дали сте дете или възрастен – искате ли да се научите да карате ски, можете да започнете обучението си във всеки един момент и на всяка една възраст. Само трябва да се запишете на уроци в някое от многото ски училища в най-добрия ни ски курорт Банско.

Как се осъществява обучението по каране на ски в Банско?

Как става записването на ски уроци в Банско?

Избор на ски училище

 Ако наистина искате да осъществите мечтата си и да се научите да карате ски, първото, което трябва да направите е разгледате ски училищата в Банско. На територията на града работят няколко много добри ски училища и всички те разполагат с висококвалифицирани ски инструктори. Разгледайте програмите на ски училищата и се спрете на едно от тях.

Преценете нивото на уменията си

Всички ски училища в Банско предлагат програми за обучение на начинаещи, напреднали и за деца. Затова трябва да прецените какво е нивото на уменията ви и се ориентирате към подходящата програма.

Записване

Записването на уроци по ски в училищата не е никак трудно. Просто трябва да се свържете с избраното ски училище и да заявите желанието си да посещавате уроците. Ако се затруднявате да изберете училище, попитайте на рецепцията на хотела в Банско, в който сте отседнали и оттам ще ви препоръчат такова.

Плащане на такса

Щом се насочите към ски училище, следва да заплатите таксата за ски обучението. Преди да го направите обаче, трябва да решите дали искате да се включите в обща група, да наемете индивидуален ски инструктор или да се включите в индивидуална обща група. Разликата между типовете обучение е следната:

Групово обучение

При груповото обучение ще работите в група от 2 до 8 човека. Групите се подбират според нивото на записалите се. С други думи, ако сте съвсем начинаещи в ските и останалите членове на групата ще са на същото ниво като вашето. Така няма да се чувствате неудобно, че сте неумели или че падате често.

Останалите ще се справят върху ските точно толкова добре, колкото се справяте и вие. Недостатъкът е, че когато сте в група, ски инструкторите са по-малко, което означава, че не могат да отделят специално внимание на всеки. За сметка на това пък цените са по-ниски в сравнение цените на индивидуалните ски уроци, а и усещането, че сте част от групата не е никак за пренебрегване.

Индивидуални уроци

Индивидуални уроци са тези ски уроци, при които вие ще сте единственият ученик и ще бъдете обучаван от един ски инструктор. Предимството на индивидуалното обучение е, че вниманието на ски инструктора ще бъде насочено изцяло към вас, което помага по-бързо да научите основните техники за каране на ски. Разбира се, ако наемете ски инструктор за индивидуално обучение трябва да сте подготвени, че цената, която трябва да заплатите за ски уроците ще е доста по-висока.

Индивидуална обща група

Голяма част от ски училищата в Банско предлагат и обучение в индивидуална малка група. Този начин на обучение е подходящ за семейства или малки групи приятели.

При индивидуалното обучение на малки групи, един инструктор обучава на двама човека от групата. Особеното при този тип обучение е, че всеки нов присъединил се към групата заплаща само фиксираната сума на ден.

Как протича обучението по каране на ски?

Всички ски училища в Банско предлагат програма за обучение, която да е удобна за всички желаещи да се научат да карат ски. Така, в зависимост от желанието си, вие можете да изберете колко дни искате да посещавате уроците по каране на ски.

Стандартно, обучението може да бъде полудневно (за два часа на ден) или целодневно (четири часа на ден). Обучението също така може да бъде само за ден или за седмица.

Как се осъществява обучението по каране на ски в Банско?

Обучението на съвсем начинаещите преминава, като инструкторите полагат основите на карането на ски. Това означава, че ще бъдете обучени как да слагате и сваляте ските, как да стоите върху тях, как да падате и как да правите основните движения.

Ако имате някакъв опит, ще ви научат на различни техники като завой с рало и други. Ако пък сте още по-опитни, ще ви покажат как да правите завой с успоредни ски и т. н.

Какво е подходящото ски оборудване и как да си го осигурите?

Ако това е първият опит със ските, не е необходимо да купувате собствено ски оборудване и екипировка. Вместо да пръснете немалка сума пари за ски екипировка, която не сте сигурни, че ще продължите да използвате пълноценно, можете да наемете такава.

Ски екипировка и оборудване под наем се предлагат както от всички ски училища, така и от почти всички хотели в Банско, които поддържат собствени ски гардероби за улеснение на гостите си.

Ски оборудването, от което имате нужда е следното:

Ски обувки

От ски обувките зависи вашият контрол, захващане, увереност върху ските и оттам – вашето удоволствие и комфорт. Затова, когато наемате обувки трябва да бъдете много внимателни при избора.

Огледайте ги добре, проверете автоматите им. Не се доверявайте напълно на таблицата с размери, а сложете обувките, за да усетите дали краката ви се чувстват комфортно в тях.

Ски яке и панталони

При избор на яке и панталони се съобразете както с комфорта, така и дали тези артикули имат добра топлоизолация и водоустойчивост.

Ски шлем

Шлемът е изключително важен при карането на ски, тъй като осигурява безопасността на главата, ако паднете на пистата. Когато избирате този вид оборудване задължително го сложете на главата си, за да го усетите по-добре. Обърнете внимание и дали шлемът притежава сертификат за безопасност.

Ръкавици

Ски ръкавиците трябва да са топли, да не изпотяват ръцете ви и да не пропускат вода.

Очила

Очилата са ви необходими, за да предпазват очите ви както от яркото слънце на пистата, така и от снега, който може да попадне в очите ви, докато се спускате по пистата.

Ски

При избора на първите ви ски е добре да се доверите на ски инструкторите. Казваме това, тъй като ските са различни модели, размери и дължини и като начинаещи в този спорт ще ви е трудно сами да изберете подходящите ски за обучението си.

Как се осъществява обучението по каране на ски в Банско?

Цени на ски курсовете в ски училищата в Банско

В различните ски училища цените варират, но грубо казано, цените на курсовете са:

Групово обучение

Обучение в група за два часа на ден струва около 55 лв на човек. Четиричасовото обучение за ден струва 85 лв. Ако искате да посещавате полудневни или целодневни обучения няколко дни поредни дни в седмицата, цената е както следва:

  • За два дни полудневно обучение – 100 лв, за три дни – 140 лв, за четири дни – 170 лв, за пет дни – 195 лв, за шест дни – 225 лв
  • За два дни целодневно обучение (четири часа) ще платите 155 лв, за три дни – 215 лв, за четири дни – 265 лв, за пет дни – 305 лв, за шест дни – 340 лв

Индивидуално обучение

  • Индивидуалното полудневно обучение за ден на курсист струва 130 лв, за два дни цената е 260 лв, за три дни – 390 лв, за четири дни – 520 лв, за пет дни – 650 лв, за шест дни – 780 лв
  • Цената на целодневното индивидуално обучение (четири часа на ден) за един ден е 240 лв, за два дни – 460 лв, за три дни цената е 670 лв, за четири дни – 870 лв, за пет дни – 1060 лв, за шест дни – 1240 лв

Кога можете да карате ски напълно сами?

Мечтата ви да се спускате по белите писти ще стане реалност веднага, след като преминете обучението в ски училищата на Банско. Както споменахме в началото, ски инструкторите, които работят в тези училища са изключителни професионалисти, които не само ще ви научат бързо да се пързаляте, но и ще ви споделят тайните на този изключително вълнуващ спорт.