40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Язовири Кринец и Белизмата

Зимата лека – полека си отива и е време да помислите къде да почивате през лятото. Разглеждате из интернет и търсите перфектното място, което може да ви предложи освен спокойствие, вкусна храна, разходки сред природата, много забележителности и местенца, където да хвърлите въдиците си и да опитате да надхитрите някое шаранче, което да извадите ей така, за спорта?

Тогава, (ако вече не сте се досетили) ние ви предлагаме да помислите за лятна почивка в Банско.

Вече сте разгледали предложенията за почивка в Банско, но си мислите, че курортът е по-скоро зимен и няма какво толкова да правите там лятото, особено ако сте и запален рибар?

Е, ако наистина си мислите, че Банско не може да ви предложи места за риболов и релакс, тогава сме длъжни да ви кажем, че грешите изключително много.

И за да се обосновем, веднага ще ви запознаем с два от най-популярните язовири около БанскоКринец и Белизмата.

Язовир Кринец

Кринец се намира само на няколко километра извън Банско и в недалечното минало се е използвал предимно за напояване. Язовирчето не е голямо, но е много добре поддържано и е зарибено с шарани и пъстърви, така че без проблеми можете да си уловите някоя голяма рибка (е, може и по-малка) и да си изкарате страхотно. Ако пък рибата се дърпа и не иска да опита от вкусната примамка, която ѝ поднасяте, можете просто да се опънете на шезлонга с бира в ръка и да релаксирате сред красивите гледки към Пирин.

Язовир Кринец снимка | Lucky Bansko

Денят ви за риболов на язовир Кринец може да завърши в ресторанта, който работи в непосредствена близост, където да си хапнете вкусна, прясно уловена риба, приготвена по стари бански рецепти.

През летните месеци язовир Кринец е предпочитано място за банскалии и гостите на града, тъй като предлага не само отлични условия за риболов, но е и перфектното място, където цялото семейство може да си отпочине добре и да изкара един страхотен ден на открито.

Язовирът се намира само на няколко километра над Банско, в красивата местност Гуровица и до него можете да стигнете и пеш (дори е за предпочитане). По пътя към язовира ще минете през красиви, цветни полянки, ще вървите през вековни гори, където можете да си наберете горски билки, ароматни букети цветя или просто да се наслаждавате на прекрасната природа в летния, слънчев ден.

Кринец е толкова близо до Банско, че всеки, който попитате ще ви упъти веднага как да стигнете до него.

Язовир Белизмата

Язовирът се намира в едноименната местност и също като язовир Кринец преди години е било използван за напояване. Днес, Белизмата сред най-популярните и посещавани язовири около Банско и е любимо място не само на банскалии и на гостите на града, но на голяма част от рибарите от близките до Банско градове и села.

Питате се защо язовир Белизмата е толкова популярен и посещаван?

На първо място, язовирът е много добре поддържан и е зарибен с пъстърва, кефал и шаран, така че дори да не сте голям професионалист в риболова, шансът ви някоя риба да се хване на въдицата ви е голям.

Язовир Белизмата снимка | Lucky Bansko

Около язовира има добре обособени, почистени и уютно закътани местенца, където можете да изкарате целия ден, хващайки риба след риба (или просто почивайки си на шезлонга необезпокоявани от никой).

Само истински рибар знае колко е важно мястото, на което ще лови риба да е чисто, приятно, закътано и най-вече тихо, нали?

Ако пък сте с приятели и семейство, можете спокойно да си организирате един чудесен пикник сред природата, тъй като на територията на язовира има достатъчно пейки, маси и обособени места за пикник, където можете да метнете нещичко на скарата, да си приготвите салатка и да се насладите на един спокоен, прекрасен ден със семейството си.

Или пък… Ако докато вие се надлъгвате с рибата, удобно седнали на шезлонга с въдица в ръка (и бира под ръка) на семейството или приятелите ви им стане скучно, при язовира има и конна база, където всеки, който желае може да поязди кон или поне да вземе първия си урок по езда.

Съвсем наблизо край язовир Белизмата се намира и местността Палигоден, където се издига една от не толкова популярните, но красиви забележителности край Банскоманастирът „Рождество Богородично”, по-популярен като манастир Палигоден. Манастирската обител е издигната по време на Второто Българско Царство, но е разрушена почти до основни по време на Османското владичество. Възстановяването на християнската обител започва през 1936 година и след няколко прекъсвания през 1964 година е възстановена напълно и е осветена от митрополит Пимен.

Защо Ви разказваме това?

Ами докато сте за риба на язовирите около Банско и решите да се разходите сред природата, една разходка до манастира ще ви се отрази много добре.

Каране на колело в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Представете си само… Прекрасен летен ден, страхотен риболов, езда и малко преди мръкване разходка сред природата до манастира. Не е ли това мечтаната от вас почивка на тишина и абсолютно спокойствие?

Не искате да ви е чак толкова спокойно? Ами добре! Можете да вдигнете адреналина и да покарате ATV, ако случайно риболова не върви.

Къде да го направите ли? Просто от язовира трябва да стигнете до Палигоден, от където започват всички разходки с ATV или планински велосипеди.

Падате си по заведения и не ви се занимава сами да си приготвяте храна? Тогава след успешния риболов можете да седнете в уютния ресторант към язовир Белизмата и да похапнете богато от вкусните домашни гозби, които приготвят в ресторанта.

Ох, за малко да забравим… Ако децата ви искат да участват в състезание по риболов, стопаните на язовира провеждат страхотни детски конкурси по риболов и ако случите да сте в Банско точно тогава, можете да включите и вашите сладури в състезанието.

И двата язовира около Банско предлагат изключително добри условия за риболов и релакс, така че ако изберете Банско за своята лятна почивка ще можете не само да си отпочинете добре, но и да се отдадете на рибарската си страст.

И на Кринец, и на язовир Белизмата заплащате символична цена за въдица и ако уловите риба можете да си я вземете или да я дадете в ресторанта да ви я приготвят. Ако пък си падате по спортния риболов, можете да пуснете рибката обратно в язовира. Никой няма да ви спре и ако си носите свои рибарски принадлежности, а ако не носите рибарските си такъми можете да наемете въдица на място.

Други места, където можете да хвърлите въдиците си

Ако си падате по речния риболов, най-доброто място, на което можете да си опитате късмета е река Струма. Реката изобилства от различни видове речни риби като кефал, шаран, пъстърва, бяла риба.

Комплекс „Рибарника” край Добринище

Комплексът се намира на няколко километра от Добринище и е още една добра алтернатива за риболов или отмора. „Рибарника” разполага с три зарибени главно с планинска пъстърва езера. Към комплекса работи и ресторант, където можете да хапнете току-що уловена лично от вас пъстърва. Ако след риболова или след прекрасния обяд искате да се разходите, можете просто да се качите на лифта, който се намира в непосредствена близост до „Рибарника” и да стигнете с него до хижа „Гоце Делчев” и връх Безбог.

Рибарника близо до Добринище | Lucky Bansko

Язовирите около Банско са доста и макар да не са сред най-големите и най-популярните в страната могат да ви предложат всичко, от което вие и семейството ви се нуждаете, за да изкарате един спокоен риболовен ден или уикенд.

Наистина не са много големи, но за сметка на това и язовир Кринец, и язовир Белизмата са изключително добре поддържани, приятни за посещение и предлагат куп забавления и за запалените рибари и за хората, които не си падат особено по риболова.

Разбира се, вие като хора, за които релакс означава да грабнат въдицата и да изкарат целия ден край язовира или реката знаете, че за да практикувате риболов, трябва да имате разрешително, което да покажете на правоимащите органи, ако минат на проверка. Ако нямате такова или сте го забравили у дома, можете да си извадите от Бюрото по туризма в Банско без никакъв проблем и да обикаляте по всички реки и язовири около Банско, колкото ви душа иска.

… А вие си мислихте, че няма какво да правите лятото в Банско!

Да, наистина Банско е популярен като зимен ски-курорт, но не забравяйте, че се намира в една от най-красивите планини в страната и през лятото също има с какво да ви зарадва. Избирайки Банско за вашата лятна дестинация ще можете да се насладите на една истинска, спокойна и релаксираща почивка със семейството и приятелите си и да се върнете у дома заредени с енергия и с много разкази от типа: „Ти знаеш ли, че хванах еййй такъв голям шаран на Кринец (има – няма 10 кила без люспите), и поне 5 кила едри планински пъстърви на Белизмата?”

Ненапразно районът е сред най-предпочитаните за летуване на голям брой туристи от страната и от съседните страни, които търсят чист въздух, добра храна, красиви гледки и… страхотни места, където да се отдадат необезпокоявани на риболовната си страст.

Градът може да ви предложи всичко, от което имате нужда, за да изкарате една наистина страхотна лятна почивка.

Така че, ако търсите място, където да отморите и да се насладите на няколко дни край язовирите около Банско, не му мислете повече, а приготвяйте такъмите за лятото.