40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Околни селища и забележителности в Банско

Наближава Коледа и най-вероятно вече сте избрали къде ще изкарате коледните и новогодишни празници. Но ако още не сте, ние ви предлагаме да помислите за една коледна почивка в Банско 2017 и да резервирате хотел, докато още имате време.

Защо ви предлагаме да стегнете багажа и да резервирате хотел в Банско тъкмо по Коледа?

Апартамент Екзекютив - гледка от балкона | Lucky Bansko

Ако сте скиори, знаете отговора – няма да намерите по-популярен ски курорт не само в страната, но и на Балканите. Избирайки коледна почивка в Банско 2017 вие не само ще се забавлявате с пълна сила по ски пистите, но и ще се насладите невероятните забележителности на този регион, на страхотното гостоприемство и вкусната храна, с които банскалии се гордеят.

Ако не карате ски, не се притеснявайте – няма да скучаете изобщо, защото тогава ще можете спокойно да обиколите и да се запознаете с многобройните забележителности в близост до Банско, и сигурни сме, че те ще ви допаднат изключително много.

Градът и селищата около него са толкова интересни, че дори мисълта за скука няма да ви споходи и за миг, докато сте на хотел в Банско. Не вярвате ли? Последвайте ни в кратката ни обиколка из забележителностите в Банско, за да се уверите сами!

Забележителности в Банско

Църква „Света Троица”

Няма как да не забележите един от символите на града… църквата се намира на централно място и както се казва „всички пътища водят към нея”. „Света Троица” е строена по време на турското робство по време, когато на християните е било забранено да издигат храмове по-големи и по-високи от джамиите.

Банскалии обаче успели и надхитрили турската управа, поставяйки от двете страни на църквата до християнския кръст по един полумесец и когато турците поискали сметка защо християнската църква е по-голяма от разрешеното, жителите на града изтъкнали, че са построили храм и за двете религии. Днес църквата „Света Троица” е част от 100-те национални обекта, така че не забравяйте туристическата си книжка, за да получите печат от обекта.

Къща – музей на Неофит Рилски

Никола Бенин, както е светското име на Неофит Рилски е не само основател на светското образование в страната, но е и автор на първата българска граматика. За банскалии е много важно да се пази паметта на Неофит Рилски, който е израснал в града, затова през 1981 година къщата му е превърната в музей.

Строена през 18 век, възрожденската къща ще ви върне назад във времето с високите си дувари, малкия китен двор и странните си, ниски врати. Като споменахме вратите, има интересно мнение по въпроса защо вратите на възрожденските къщи са толкова ниски. Според експерти, вратите на къщите са се правили ниски, за да може, когато турчин влезе в къщата задължително да се наведе и „поклони” пред стопанина на дома.

Веляновата къща

Изключително архитектурно творение от времето на Възрожденския период. Къщата е на два ката, строена от дърво и камък, но това, което прави най-голямо впечатление е невероятната ѝ вътрешна украса. Тук могат да се видят удивителни стенописи и дърворезби, които ще ви оставят безмълвни.

Интересен факт е, че къщата е построена и подарена на майстор Велян от банскалии в знак на признателност, че е изографисал църквата „Света Троица”.

С това не свършват забележителностите в Банско, но тъй като местата, които си струва да се видят, докато си почивате в някой страхотен хотел в Банско са много, продължаваме извън града.

Разкопки на средновековен храм | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Безименният град

Първата ни спирка в т. нар. Безименен град, който се намира само на 4 км. извън града в посока Добринище. Градът, който си няма име се намира в местността Свети Никола и интересното е, че е открит съвсем случайно. По време на разкопки в местността първо е открит некропол, а малко след това сякаш от нищото се е разкрил огромен град, който се е простирал на 30 дка.

Добринище

Ако продължите още малко по пътя и стигнете до Добринище, можете да се качите до връх „Безбог” и да се насладите на страхотните гледки, които се разкриват оттам (ако сте скиори, можете да се спуснете по пистите на Добринище, а ако не сте, един топъл чай в хижата ще ви дойде много добре).

Парк „Танцуващите мечки”

Паркът е създаден, за да приюти освободените танцуващи мечки (атракция, която е била много популярна по времето на соца, но която е доста варварска от днешна гледна точка).

След въвеждането на забраната да се използват по този начин мечките, фондация „Бриджит Бардо” и фондация „Четири лапи”, заедно с община Белица разкриват парк „Танцуващи мечки”, където мечките могат да живеят в естествената си среда необезпокоявани от никой.

Паркът се намира на 12 км. от град Белица, в местността „Адрианов чарк” и е идеално място за разходка из природата дори и през зимата.

Село Добърско

Няма как да не сте чували за село Добърско, както и би било непростимо да не му отделите малко от времето си, докато сте на коледна почивка в Банско 2017, за да го разгледате. Няма да ви отнеме време да стигнете до селото, тъй като то се намира само на някакви си 21 км. от Банско, а разходката наистина си струва.

Добърско може да ви предложи много забележителности, но няма как да не споменем най-голямата, а именно църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Строена през 1614 година, църквата е интересна с уникалните си стенописи, каквито няма втори в света. Историите и легендите за църквата са толкова много, а стенописите всеки ги вижда и разбира по свой начин, така че трябва лично да ги видите, за да разберете своята истина.

Докато сте в селото, можете да разгледате още Копаната църква или ако времето позволява да стигнете до водопада Щракалото.

Снимка от село Лещен | Lucky Bansko SPA & RelaxСело Лещен

Ако искате да се върнете назад във времето, Лещен е вашето място. Селото ще ви очарова с калдъръмените си улички и автентичните си възрожденски къщи.

Една разходка из Лещен е задължителна, ако имате нужда от покой и тишина… е, ако си падате по нестандартните идеи, в Лещен се намира и толкова популярната Глинена къща (ако си мислите обаче, че Глинената къща е строена преди векове, лъжете се. Съвсем нова е, но си струва да ѝ се насладите поне отвън).

За малко да забравим! Лещен се намира на около 56 км. от Банско и ще стигнете от хотела в Банско до селото за около час, тъй като пътят е доста тесен и изпъстрен с много завои, но пък пътуването назад във времето си струва напълно.

Село Ковачевица

Село Ковачевица се намира на има – няма 8 км. от Лещен, затова и туристите често включват в туристическите си обиколки и двете села.

Веднъж попаднали в Ковачевица ще разберете защо това село е толкова уникално. Ще усетите тишината и спокойствието с всяка фибра на тялото си, а старите къщи и почти безлюдните калдъръмени улички ще ви пренесат много, много назад във времето.

Скален феномен Сватбата

По пътя за село Осеново, на около 29 км. от Банско се намира и уникалния скален феномен Сватбата. Съществуват много легенди за този природен феномен, но най-популярната е за злата свекърва, която проклела сина си, бъдещата му жена и всичките им гости по време на сватбата им. Прокобата ѝ била толкова силна, че всички се превърнали в каменни статуи.

Мелник

Вино, възрожденски къщи, пирамиди… най-вероятно за тези три неща се сещате, когато помислите за Мелник. И донякъде ще сте прави. В Мелник се произвеждат едни от най-добрите български вина, а архитектурата на къщите ще ви впечатли със сигурност.

Докато сте в Мелник задължително трябва да опитате от вкусната храна и ароматното мелнишко вино и да разгледате някой от най-големите забележителности на града – Кордопуловата къща, Болярската къща, Пашовата къща.

Роженски манастир

Само на няколко километра от Мелник се намира Роженския манастир, така че нищо да не ви пречи да го разгледате. Манастирът е строен най-вероятно през XIII век и е един от малкото, останали неразрушени при Османското нашествие.

Рилски манастир "Св. Иван Рилски" | Lucky Bansko SPA & RelaxРилски манастир

Рилският манастир без никакво съмнение е най-голямата ни и посещавана света обител и ако досега не сте го посещавали, време е да го направите.

Основан от монаха отшелник Иван Рилски през X век, манастирът се е радвал на доста големи привилегии още от самото си създаване. Всички български управници и царе по онова време са правили големи дарения за манастира и той просперирал до времето, когато България пада под турско робство, когато манастирът е разрушен.

Възстановяването на светата обител започва в края на XV век, когато основните сгради са възстановени, а благодарение на даренията на много родолюбиви българи се строят жилищни сгради, а в средата на двора е построена най-впечатляващата каменна кула, която и до днес носи името на създателя си – севастократор Хрелю.

Рилският манастир се намира на около 104 км. от Банско, но пътуването до него напълно си струва.

Това са само част от забележителностите в Банско и околностите, които можете да разгледате, докато сте на почивка някой хотел в Банско.

Да, Банско безспорно най-популярният ни ски курорт, но града и е сред най-предпочитаните от туристите по празниците.

Ако още не сте избрали къде да изкарате коледните и новогодишните празници, нашият съвет е да не губите време, а да стегнете куфарите и да изживеете една невероятна коледна почивка в Банско 2017.

Само побързайте и резервирайте хотел в Банско, защото градът е много атрактивен за туристите от цял свят, които идват, за да се насладят както на топлото, балканско посрещане и вкусната храна, така и на пистите и на забележителностите на града и околностите му.